KRIZA U SRBIJI

Oporba traži poništenje rezultata izbora na svim razinama, Vučić: ‘Obranit ćemo volju naroda!‘

Izborno povjerenstvo potvrdilo je u ponedjeljak pobjedu SNS-a s 46,84 posto glasova
 Oliver Bunic/Afp

Proeuropska oporbena koalicija "Srbija protiv nasilja" zatražila je u srijedu navečer poništenje izbora na svim razinama zbog navodno brojnih nepravilnosti i zlouporaba.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju, uvjerljivo je pobijedila vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) predsjednika Aleksandra Vučića.

Izborno povjerenstvo potvrdilo je u ponedjeljak pobjedu SNS-a s 46,84 posto glasova, a oporbena koalicija lijevog centra „Srbija protiv nasilja“ osvojila je 23,38 posto.

image
Oliver Bunic/Afp

Na izborima u Beogradu, koji su održani paralelno s parlamentarnima, lista okupljena oko SNS-a je dobila nešto više od 38 posto glasova, a "Srbija protiv nasilja" oko 35 posto, pokazuju izborne projekcije.

Oporba tvrdi da je pokradena volja građana, ponajprije u prijestolnici, a međunarodni promatrači su ocijenili da je kampanju za izbore, premda nije bio kandidat, obilježila dominacija Vučića, što je, uz nepravednu konkurenciju, pristrane medije i druge nepravilnosti, pridonijelo neujednačenim izbornim uvjetima.

image
Oliver Bunic/Afp

U srijedu navečer, kad istječe rok zapodnošenje prigovora, oporbeni blok je priopćio je da će zatražiti ponavljanje izbora na svim razinama i priložiti dokaze o malverzacijama, izbornom inžinjeringu vladajućih, dovođenju birača na glasanje u Beograd iz Republike Srpske i drugih srbijanskih gradova.

Vučić im je uzvratio da se ne mogu pomiriti s izbornim porazom. "U ime građana Srbije, u ime cijelog našeg naroda, vama, ali i svima u Srbiji želim poručiti - obranit ćemo izbornu volju naroda i u to nema nikakve sumnje", rekao je Vučić u video-poruci na Instagramu.

Izborno povjerenstvo se u srijedu navečer proglasilo nenadležnim za poništenje izbora u Beogradu, ali je najavilo da se zbog nepravilnosti ponavljaju parlamentarni izbori na 28 biračkih mjesta u dvadesetak općina u kojima je glasalo nešto više od 12.240 birača. Ponovljeno glasanje, zakazano za 30. prosinca, ne može bitnije promijeniti rezultate izbora.

image
Oliver Bunic/Afp

Pred povjerenstvom su se u srijedu navečer okupili studednti, najavivši jače prosvjede ako ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave do ponedjeljka u 12 sati ne pristane otvoriti popis birača kako bi se utvrdilo tko je sve i na temelju kojih propisa i uvjeta glasao na izborima 17. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:34