PARLAMENTARNA KRIZA

Oporba u Skupštini Srbije od vladajućih traže hitan sastanak na temu normalizacije stanja u društvu

Poziv dolazi u vrijeme nakon što je ponovno odgođena konstitutivna sjednica srbijanskog parlamenta

Zastupnica u Skupštini Beograda Marinika Tepić drži natpis na kojem piše ”ukrali ste izbore”

 Andrej ISAKOVIC/AFP

Dvije parlamentarne oporbene koalicije u Skupštini Srbije zatražile su u srijedu hitan početak razgovora s predstavnicima vlasti o poboljšanju izbornih uvjeta i normalizaciji stanja u društvu, nakon postizborne krize u kojoj je oporba optužila vladajuće za krađu izbora, posebno u Beogradu.

U zajedničkom priopćenju poslije sastanka čelnika proeuropske oporbene koalicije lijevog centra "Srbija protiv nasilja" i konzervativne koalicije NADA poručeno je da će, ako razgovori izostanu, vlast snositi "isključivu odgovornost za stanje u društvu i daljnje pogoršanje situacije".

Poziv dolazi u vrijeme nakon što je ponovno odgođena konstitutivna sjednica srbijanskog parlamenta, te poslije odluke da se ponovno održe izbori za Skupštinu Beograda, najvjerojatnije 2. lipnja.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) pobijedila je na prijevremenim parlamentarnim izborima 17. prosinca 2023. i s koalicijskim partnerima kontrolirat će parlament i formirati vladu, ali su sjenu na regularnost izbora bacile brojne primjedbe oporbe te međunarodnih promatrača, ponajprije u Beogradu.

U preporukama međunarodne promatračke misije OESS-a (ODIHR) od vlasti u Srbiji zatraženo je da provedu 25 preporuka kako bi se poboljšali izborni uvjeti, osigurala veća ravnopravnost svih sudionika izborne utrke i njihov jednak pristup medijima te ukidanje tzv. dužnosničke kampanje.

Dosad su, prema tvrdnjama vladajućih, provedene dvije preporuke, dok oporba i civilno društvo zahtijevaju da budu u potpunosti uključeni u proces promjene izbornih uvjeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:13