REŽIM U PANICI

Oporba u Srbiji sumnja da pozivi ‘fantomskim‘ biračima ukazuju na izbornu prevaru

Izvanredni parlamentarni i redoviti predsjednički izbori, te izbori za gradsku upravu Beograda i nekoliko općinskih uprava bit će istodobno održani 3. travnja

Aleksandar Vučić 

 Andrej Isakovic/AFP

Poštari u Srbiji su uoči izbora 3. travnja dostavili na stotine "fantomskih" poziva za osobe koje ne stanuju na naznačenim adresama, što oporba vidi kao neažurnost popisa birača i mogućnost za izborne prevare i manipulacije, dok državna uprava poziva da se svi suvišni listići prijave MUP-u.

Republičko izborno povjerenstvo (RIK) priopćilo je 20. ožujka da je ukupan broj birača u Srbiji 6.501.689, zakonski rok za ažuriranje popisa birača je 30. ožujka, a u međuvremenu MUP tvrdi da nije podnijeta nijedna prijava.

Oporbena zeleno-lijeva koalicija "Moramo" je, zbog masovne pojave pozivnih listića u poštanskim pretincima u Beogradu i širom Srbije osobama koje ne žive na tim adresama, pozvala sve oporbene sudionike, potpisnike "Sporazuma za odgovornu Srbiju", na hitan sastanak u utorak.

"Režim je u panici i spremio se za izbornu manipulaciju", navode iz koalicije "Moramo" i pozivaju građane koji primijete ovakve pozive na svojim adresama da ih fotografiraju.

Svaka nepravilnost u vezi izbora 3. travnja u Srbiji bit će zabilježena i prijavljena OESS-u, izjavila je u ponedjeljak predsjednička kandidatkinja koalicije "Moramo" Biljana Stojković, optuživši vladajuće naprednjake (SNS) da "na svaki način" žele izigrati izborni proces i "prevariti pravdu".

Koalicija je od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zatražila da omogući biračima izravan uvid prijavljenih na svojim adresama.

"Ukoliko to ne naprave, jasno će biti svima da je posrijedi priprema za izbornu krađu", priopćila je koalicija.

Izvanredni parlamentarni i redoviti predsjednički izbori, te izbori za gradsku upravu Beograda i nekoliko općinskih uprava bit će istodobno održani 3. travnja.

Za parlamentarne izbore registrirano je 19 izbornih lista, a u utrci za predsjednika Srbije bit će osam kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:58