NEMA PREDAJE

Opozicija je ostala bez karizmatičnog vođe, ali ostali ne odustaju: ‘Evo što bi Rusi trebali napraviti u ožujku!‘

Putin mora shvatiti da može ubiti političkog protivnika, ali ne i samu ideju demokratske opozicije, kaže Mihail Hodorkovski

Prosvjed u znak potpore Alekseju Navaljnom održan u Moskvi 2021.

 Natalia Kolesnikova/Afp/Profimedia/Natalia Kolesnikova/afp/profimedia

Kad su Alekseja Navaljnog prije četiri godine u jednom dokumentarcu pitali što bi rekao Rusima da ga ubiju jer je izazivao predsjednika Vladimira Putina, oporbeni čelnik autoru filma odgovorio je: "Rekao bih im - nije vam dopušteno odustati. Ako me odluče ubiti, to znači da smo nevjerojatno jaki i da moramo iskoristiti tu moć koju imamo".

U petak je objavljeno da je Navaljni umro u arktičkoj kaznenoj koloniji, u kojoj je služio 19-godišnju zatvorsku kaznu pod optužbom za ekstremizam. Velik dio svijeta vjeruje da je ruski oporbeni čelnik zapravo ubijen. Ruska oporba sad je izgubila svoju najsjajniju zvijezdu i s punim pravom postavlja se pitanje - što i kako dalje?

Većina ruske opozicije ili je mrtva, ili je u egzilu u inozemstvu ili u zatvoru u domovini. A preostale oporbene skupine i ključne političke figure imaju različite vizije o tome što bi Rusija trebala postati i tko bi je trebao voditi. Mnogi se sad pitaju je li nakon Navaljnijeve eliminacije došao kraj i političkom neslaganju u Rusiji.

- Aleksej Navaljni bio je vrlo bistar i karizmatičan vođa. Imao je talent da ‘zapali‘ ljude, da ih uvjeri u potrebu za promjenom. Ovo je vrlo težak gubitak za rusku oporbu, rekao je za The Associated Press Mihail Hodorkovski, bivši tajkun koji je u zatvoru proveo desetljeće zbog optužbi da je iz političke osvete osporavao Putinovu vladavinu početkom 2000-tih.

Graeme Robertson, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Sjeverne Karoline i autor knjige o Putinu i suvremenoj ruskoj politici, smatra kako je najveći problem ruske oporbe bio taj što se nije mogla probiti iz malih liberalnih krugova kako bi privukla potporu šireg stanovništva.

Hodorkovski, koji živi na londonskoj adresi, jedan je od nekoliko oporbenjaka koji pokušavaju izgraditi koaliciju s antiratnim skupinama diljem svijeta i ruskim oporbenjacima u egzilu. Neki od njih koji se spominju u tom kontekstu su šahovska legenda Gari Kasparov, bivši ruski premijer Mihail Kasjanov i novinar Vladimir Kara-Murza Jr., koji trenutačno u Rusiji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu zbog izdaje nakon što je kritizirao rusku agresiju u Ukrajini.

Ali Navaljnijev tim i Zaklada za borbu protiv korupcije, koju je nedavno ubijeni osnovao, nisu dio toga: - Momcima iz Zaklade stalno govorimo da bi bilo sjajno kad bismo se svi sreli, ne samo pred televizijskim kamerama, već za stolom, rekao je Hodorkovski u intervjuu prije Navaljnijeve smrti.

Iako je Navaljni bio prvi vođa koji je izgradio rusku nacionalnu oporbu, bilo je i drugih oporbenih frakcija koje nisu voljele ili njega ili njegovu organizaciju. Dok su se oporbenjaci međusobno svađali oko toga kako bi mogli izazvati Putina na predstojećim izborima u ožujku, ruski čelnik nastavio je jačati svoju vlast, ušutkavajući i zatvarajući neistomišljenike.

image

Prosvjed u znak potpore Alekseju Navaljnom održan u Moskvi 2021.

Natalia Kolesnikova/Afp/Profimedia/Natalia Kolesnikova/afp/profimedia

- Prepirke među opozicijom ne pomažu - kaže Nigel Gould-Davies, bivši britanski veleposlanik u Bjelorusiji i viši suradnik za Rusiju i Euroaziju na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu. No čak i da je oporba ujedinjena, postavljalo bi se sljedeće pitanje - bi li to bilo dovoljno, makar i kratkoročno, s obzirom na instrumente prisile, represije i zastrašivanja kojima svjedočimo u Rusiji?

Preostali ruski oporbeni čelnici i aktivisti, koji uglavnom djeluju izvan granica domovine, sad se bore s pitanjem kako postaviti učinkovit izazov Kremlju. Treba probiti državnu propagandu kako bi se doprlo do Rusa unutar zemlje, a to je težak zadatak, s kojim se čak i Navaljni borio nakon što se u veljači 2021. vratio u Moskvu kako bi se suočio sa sigurnim uhićenjem nakon što se u Njemačkoj oporavio od trovanja nervnim agensom, za što je okrivio Kremlj.

Dok je on bio u zatvoru, njegov tim na društvenim mrežama objavio je istraživanje o korupciji koje je pregledano milijune puta. Uslijedio je niz prosvjeda protiv korupcije diljem Rusije, no policija ih je brutalno i ekspresno razbila te privela tisuće ljudi.

- Navaljnijeva antikorupcijska poruka nije uspjela proizvesti političke promjene unutar Rusije jer većina Rusa zna da se njihovom zemljom loše upravlja i da im je elita korumpirana te ne vide kako bi se to uopće moglo promijeniti, kaže Graeme Robertson.

U tri godine nakon zatvaranja Alekseja Navaljnog, ruske vlasti uvele su više zakona za ograničavanje slobode govora te zatvorile kritičare, često i obične ljude, ponekad i na nekoliko desetljeća duge kazne.

- Odgovor na Navaljnijevo ‘ubojstvo‘ trebao bi biti udruživanje snaga i nastavak rada započetog prije njegove smrti. Također treba uvjeriti obične Ruse da tijekom predsjedničkih izbora u ožujku prosvjeduju na bilo koji način. Pozivam Ruse da na glasačkom listiću ispišu ime Alekseja Navaljnog - izjavio je Hodorkovski.

Ruskoj oporbi bit će iznimno teško, ali njihovi političari u egzilu kažu kako su i dalje odlučni te spremni za borbu: - Nada u demokraciju u našoj domovini nije i ne smije umrijeti s Navaljnim. Putin mora shvatiti da može ubiti političkog protivnika, ali ne i samu ideju demokratske opozicije - zaključio je Hodorkovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:16