BORBENI ZRAKOPLOVI

OPREMLJENI NAJMODERNIJIM RADARIMA I NAORUŽANJEM Bugari kreću u pregovore o kupovini osam američkih F-16

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Bugarsko ministarstvo obrane predložilo je vladi u petak da pregovara sa Sjedinjenim Državama o kupovini 8 borbenih zrakoplova F-16V Block 70, rekao je zamjenik ministra Atanas Zaprianov.

Kupovina multifunkcionalnih američkih lovaca poput F-16V Block 70 opremljenih radarom i naoružanjem posljednje generacije povisilo bi kapacitete bugarskog zrakoplovstva i uklonio ovisnost Bugarske o trećim zemljama, objasnio je.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u utorak je telefonski razgovarao s premijerom Borisom Borisovim i uvjeravao ga da je Washington spreman doraditi američku ponudu kako bi je uskladio s bugarskim proračunskim i operativnim zahtjevima. Bugarska je članica NATO-a od 2004. i ona pokušava zamijeniti svoju zastarjelu flotu zrakoplova MiG -29.

Parlament je za to odobrio proračun od 1,8 milijardi leva ili 900 milijuna eura, ali američka ponuda je skuplja. Ministar obrane Krasimir Karakačanov nije isključio povišenje proračuna. Međuministarsko povjerenstvo je proučilo američku ponudu za nove Lockheed Martin F-16, švedsku za nove Gripene i talijansku za polovne Eurofightere. Švedska je predložila 10 zrakoplova Gripen umjesto 8 u sklopu dodijeljenog proračuna.

Prema izvješću povjerenstva objavljenom u petak, švedska i talijanska ponuda ne sadržavaju potrebnu opremu, pa bi Bugarska trebala licence i opremu od trećih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:26