ANGELA MERKEL

Oproštaj od željezne dame: Na svom zadnjem summitu Merkel je doživjela nekoliko teških poraza

Merkel nije naišla na razumijevanje drugih lidera EU oko prijedloga summita s Putinom, zatim oko Mađarske te ulaska stranaca u EU
Angela Merkel
 John Thys/POOL/AFP

Budući da se na jesen održavaju izbori u Njemačkoj, a Angela Merkel se nakon njih povlači iz politike, ovo je za nju bio posljednji summit Europske unije, osim ako nakon izbora ne dođe kao vršiteljica dužnosti dok se ne dogovori sastav nove vlade.

I vjerojatno joj je ovo bio jedan od težih summita. Ne radi se o neuspjehu oko usvajanja neke odluke, jer takve se nisu očekivale, nego o jasnim i dubokim podjelama unutar EU o temeljnim stvarima. Nakon dugo vremena ovo je prvi summit na kojem su mnogi lideri EU doslovno pokazali vrata mađarskom premijeru Viktoru Orbánu kojeg je godinama izravno ili prikriveno štitila i Angela Merkel.

Zbog zakona koji većina u EU smatra diskriminatornim prema homoseksualcima, u emotivnim raspravama iza zatvorenih vrata, kako je procurilo u javnosti, neki šefovi vlada poručili su Mađarskoj da napusti Europsku uniju ako ne želi poštivati zajedničke vrijednosti. Najglasnije je tu poruku uputio nizozemski premijer Mark Rutte, uz Orbána najdugovječniji član Europskog vijeća, a najemocionalniji bio je luksemburški premijer Xavier Bettel.

Crvena linija

"Ja nisam postao homoseksualac. Ja to jesam. Nije to izbor. Moja majka mrzi to što sam ja homoseksualac i ja s tim živim. A ti sada stavljaš to u zakon. Ja te poštujem, ali ovo je crvena linija. Radi se o temeljnom pravu, o pravu biti različit", prenijeli su sudionici Bettelove riječi kojima se obratio Orbánu.

Nizozemski premijer Rutte rekao je da su nakon toga mnogi imali suze u očima. Rutte je potvrdio da je Orbánu poručio da Mađarska, onako kako je to učinila Velika Britanija, napusti EU ako se ne slaže s njezinim vrijednostima.

Upravo su takve situacije one koje su proteklih godina trebale intervenciju Angele Merkel, utjecajne, hladnokrvne, razborite, ali i odlučne. Svojim je djelovanjem uspijevala održati ravnotežu i time spasiti EU od dubljih podjela. Merkel ni ovaj put nije dramatizirala kao drugi lideri, nego je jasno rekla da je rasprava bila "kontroverzna" te da se EU suočava s velikim pitanjima oko svoje budućnosti.

"Svi smo mi jasno dali do znanja koje vrijednosti štitimo. Europska komisija bavit će se mađarskim zakonom. Imali smo kontroverznu raspravu, ali istodobno i iskrenu. Postoje vrlo različite ideje o budućnosti Europe ne samo s Mađarskom, zato moramo o tome nastaviti raspravu", izjavila je Merkel.

Za razliku od nje, mnogi smatraju da je s Orbánom više nemoguće nastaviti po starom te da je upravo ovaj summit bio prekretnica. Ako Orbán pobijedi na sljedećim izborima, pritisak na Budimpeštu da napusti EU bit će puno jači, smatraju diplomati u EU.

"Tijekom summita postalo je jasno, a ja se s tim slažem, da EU nije samo unutarnje tržište, nego smo se ujedinili na osnovi zajedničkih vrijednosti. A ako te vrijednosti ne postoje, onda moramo razgovarati. Postoje ozbiljni problemi i o njima se treba raspravljati", poručila je Angela Merkel koja više neće sudjelovati u takvim raspravama.

Ovaj summit nije bio uspješan za Angelu Merkel jer je njezina zajednička ideja s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o summitu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom poražena.

Oštro su protiv nje bile baltičke države, ali i neke zapadne članice. Iako je ovaj neuspjeh inicijative Merkel i Macrona o otvaranju vrata Putinu kamufliran izjavama o "dvotračnom pristupu u odnosima s Rusijom" - s jedne strane stroge sankcije, a s druge strane razgovori o temama od zajedničkog interesa - ideja jasno nije prošla na Europskom vijeću.

Format za dijalog

"Danas se nismo mogli složiti da se odmah sastanemo na razini lidera, ali za mene je važno da ostaje format za dijalog i mi na njemu radimo. Osobno bih željela hrabriji korak, ali i ovo je u redu i nastavljamo raditi", rekla je Merkel nakon summita na kojem nije prošla njezina ideja o summitu EU s Putinom.

Nizozemski premijer Mark Rutte izjavio je kako bi ovakav sastanak u ovom trenutku za Putina bio nagrada te da je za takvo što prerano. Nizozemska ima poseban problem u odnosima s Rusijom zbog obaranja putničkog aviona na letu MH17 iznad Ukrajine za što krivcem smatra Rusiju. U tom je avionu poginulo 196 nizozemskih državljana.

Merkel nije naišla na previše razumijevanja ni oko prijedloga da se postrože mjere za ulazak stranaca na teritorij EU zbog straha od novih sojeva virusa.

Države poput Portugala, Grčke, ali i Hrvatske žele da što veći broj stranih turista dođe ovo ljeto jer je to ključno za oporavak turizma, a time i ukupnog oporavka države. No, Merkel i neke druge države traže da se u svim članicama primijene isti kriteriji i da se ne dopusti, kao što to čini Grčka, ulazak i onima koji su se cijepili cjepivima koje nije odobrila Europska agencija za lijekove, uglavnom kineskim i ruskim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:01