NAPETO

OPSADNO STANJE U BANJOJ LUCI Kordon policije razdvaja pristaše Milorada Dodika i protuvladine prosvjednike: 'Nema rješenja bez revolucije'

Ilustracija, policija Republike Srpske
 Robert Fajt / CROPIX

Tisuće ljudi okupilo se u četvrtak navečer u Banjoj Luci na protuvladinim demonstracijama i na odvojenom kontramitingu pristaša vlasti u Republici Srpskoj (RS), a povod mu je nedavno usvojeni dokument o suradnji s NATO-om.

Demonstrante u parku u središtu Banje Luke razdvaja kordon policije.

U jednom dijelu parka okupili su se oni koje je na protuvladine prosvjede pozvala oporba, a u drugom oni koje su organizirale udruge bivših pripadnika vojske bosanskih Srba i koje podupiru režim Milorada Dodika.

Uvrede i fizički obračuni

Povod protuvladinom skupu su zbivanja u entitetskom parlamentu ranije ovog tjedna kada se u ozračju punom verbalnih sukoba uvreda i fizičkih obračuna raspravljalo o dokumentu koji određuje suradnju Bosne i Hercegovine s NATO-om.

Oporba tvrdi da dokument "Program reformi" vodi BiH ka članstvu u Sjevernoatlanskom savezu, dok vlast predvođena Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata to niječe i tvrdi da je prihvaćanjem dokumenta te planove zapravo zaustavila.

- Ovdje nema rješenja bez revolucije - poručio je na protuvladinom skupu Miladin Stanić, predsjednik kluba zastupnika oporbene Srpske demokratske stranke.

- Ovo je naša borba protiv šamaranja, nasilja i krivotvorenih dokumenata - dodao je zastupnik Partije demokratskog progresa Draško Stanivuković kojega je na sjednici parlamenta fizički napao entitetski ministar unutarnjih poslova Dragan Lukač.

Na jednom transparentu je pisalo "Nije vama žao što ste potpisali nego što smo mi saznali", čime su demonstranti aludirali na to da je parlament RS-a podupro Dodikovu odluku da kao član Predsjedništva BiH prihvati "Program reformi".

Na Dodikov račun su s protuvladinog prosvjeda izrečene brojne optužbe i uvrede poput onih da je "lopov", "izdajnik" i "diktator".

Sporna suradnja

Sporna suradnja s NATO-om bila je tek povod za novo odmjeravanje snaga među najvećim parlamentarnim strankama, pri čemu se i vladajući i oporba u RS-u natječu oko toga tko će se pokazati privrženijim ideji o održanju vojne neutralnosti RS-a i savezništu sa Srbijom.

Nakon što je oporba početkom tjedna pozvala svoje pristalice na okupljanje, odmah su reagirali iz provladinih dragovoljačkih udruga i pozvali svoje članove na kontramiting.

Organizator provladinog skupa je udruga "Čast otadžbine" sa sjedištem u Beogradu koja okuplja bivše časnike vojske bosanskih Srba i dužnosnike iz razdoblja kada je njihov politički vođa bio osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić.

Na taj je skup došao i Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, banjolučki gradonačelnik Igor Radojičić i ministar policije Lukač kojima su predstavnici različitih udruga davali potporu s govornice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2022 05:19