OTETI TANKER

Opsadno stanje u Perzijskom zaljevu, Južna Koreja poslala svoju elitnu jedinicu!

Pripadnici Cheonghaea prethodno su boravili u Adenskom zaljevu, gdje su južnokorejskim plovilima osiguravali siguran prolaz
 -/TASNIM NEWS/AFP

Južna Koreja i Iran dogovorili su se u utorak da će raditi na diplomatskom rješenju vezano za korejski tanker koji su zaplijenile snage Iranske revolucionarne garde, objavila je južnokorejska agencija Yonhap. Pod izlikom da zagađuje more i tako krši pomorske ekološke standarde. Iranski ambasador je, nakon izlaska iz sjedišta južnokorejske diplomacije u Seulu, kratko rekao da su južnokrejski državljani dobro.

Prema međunarodnim pomorskim izvorima, tanker Hankuk Chemi je oko 10 sati ujutro u ponedjeljak bio prisiljen pristati u iransku luku Bandar Abbas. Brod je prevozio 7200 tona petrokemijskih proizvoda iz Saudijske Arabije u Ujedinjene Arapske Emirate. Posadu čine pet Korejaca, 11 Mianamaraca, dva Indonežana i dva Vijetnamca.

Iako se u prvi čas pomislilo da zaplijena broda ima širi geopolitički cilj, posebno nakon što je Seul objavio da u regiju šalje svoj razarač za borbu protiv pirata, ubrzo se potvrdilo da je riječ o sporu oko novca. Naime, Južna Koreja je, nakon što je 2018. godine američki predsjednik Donald Trump istupio iz iranskog nuklearnog sporazuma i vratio sankcije Teheranu, prestao kupovati iransku naftu. Ali u dvije je financijske institucije, Woori Bank i Industrial Bank of Korea (IBK), ostalo 7 milijardi dolara koje Seul duguje Iranu za kupljenu naftu. Trumpova je administracija zatražila da se taj novac zamrzne.

Iran se prošlog mjeseca požalio da mu nije omogućeno da od tog iznosa dobije 180 milijuna eura kako bi mogao kupiti cjepivo. Potrošnja u humanitarne svrhe je izuzeta od sankcija. IBK je tada objavila da će rado novac predati Teheranu ako to dozvoli američko Ministarstvo financija. Koje nije dalo odobrenje jer se nastavlja Trumpova politka maksimalnog pritiska na Iran iako je riječ o kršenju humanitarnog prava.

Južnokorejske banke su s pravom suzdržane jer bi se, u slučaju da Washington zaključi da su kršile odredbe sankcija, one našle pod udarom te bile isključene iz dolarskog prometa. Američka je valuta i dalje glavno sredstvo globalne trgovine iako je sve vidljiviji trend zamjene drugim valutama pri čemu je na prvom mjestu euro, a Peking intenzivno radi na pretvaranju renminbija u poželjno sredstvo međunarodnog plaćanja. Iran tvrdi da je njegova središnja banka ponudila rješenje otvarajući račune u južnokorejskim bankama kako bi se transakcija mogla obaviti u lokalnoj valuti, wonu. Nije bilo promjena pa je Revolucionarna garda uzela tanker kao kolateral. Jer, Trumpova administracija na odlasku na svaki način želi otežati dolazećoj demokratskoj posao, a nije nesklona i izazivanju kriza u Zaljevu. Preko leđa bolesnih Iranaca i južnokorejskog trgovačkog broda.

Iran aktivno sudjeluje u toj igri nastojeći osigurati situaciju u kojoj će imati manevarski prostor za očekivane pregovore s Bidenovom administracijom te pristati na ustupke koji ni na koji način ne bi smanjili prava iz temeljnog nuklearnog ugovora potpisanog 2015. godine. U to se ubraja i povećanje razine obogaćivanja uranija do 20 posto što je potvrdila Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:31