DOBAR DAN ZA AMERIKU

Optimistični Biden obratio se javnosti: ‘Američki narod se izjasnio, crveni val nije se dogodio‘

Biden je kazao da su rezultati jasno pokazali da Amerikanci ne žele da njihovi političari budu zarobljeni u beskrajnom političkom ratu

Joe Biden

 Mandel Ngan/Afp

Američki predsjednik Joe Biden obratio javnosti nakon izbornih rezultata koji su ispali bolji nego što je očekivao.

Pred novinarima je veselo uzviknuo: "Dobar dan za Ameriku."

"Demokracija je bila na kušnji posljednjih godina, ali svojim se glasovima američki narod izjasnio", počeo je Biden pa nastavio: "Očekivani crveni val nije se dogodio. Osjećao sam se dobro tijekom cijelog procesa. Demokrati su imali jaku noć, ali imamo još puno posla", kazao je i dodao da se mnogi rezultati u ključnim utrkama još zbrajaju.

Dužnosnici Bijele kuće su osjetili olakšanje pošto su demokrati na izborima prošli bolje nego što je se očekivalo. Biden je predizbornu kampanju usredotočio na sprečavanje prijetnji za američku demokraciju, osiguravanje prava na pobačaj i veličanje svojih ekonomskih politika.

Republikanci su ostvarili veliki dobitke na izborima i vjerojatno će preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa, no kontrola nad Senatom ovisi o trima utrkama koje su u srijedu poslijepodne i dalje bile neizvjesne.

Istaknuo je da je svako mjesto koje izgubi njegova stranka velik gubitak no da je njegova stranka izgubila manje mjesta u Zastupničkom domu nego na bilo kojim međuizborima u zadnjih 40 godina.

"Spreman sam raditi sa svojim republikanskim kolegama i američki narod je jasno rekao da republikanci trebaju biti spremni raditi sa mnom", rekao je Biden, međutim jasno je dao do znanja da neće podržati nijedan zakon za koji vjeruje da bi naštetio radničkoj klasi Amerikanaca, uključujući smanjenje poreza za bogate.

"Nitko tko zarađuje manje od 40.000 dolara godišnje neće doživjeti povećanje saveznih poreza", kazao je i dodao da također neće podržati nikakve promjene politike smanjenja socijalnog osiguranja.

"Ali spreman sam na kompromis s republikancima ako to ima smisla."

Biden je dodao da su rezultati glasovanja u sredini mandata jasno pokazali da Amerikanci ne žele da njihovi političari budu zarobljeni u beskrajnom političkom ratu.

"Moramo gledati u budućnost... a ta je budućnost što svjetlija može biti", kazao je.

Biden je istaknuo da će uložiti veto na pokušaje da se uvede zabrana pobačaja na saveznoj razini i protiviti se poreznim olakšicama za bogate, dvije politike koje bi republikanci mogli pokušati provesti.

Američki predsjednik je rekao da će pozvati vođe demokrata i republikanaca u Bijelu kuću kako bi raspravili buduće prioritete nakon što se vrati sa svog putovanja u Aziju.

Predsjednika Bidena novinari su upitali o sinoćnjem komentaru čelnika Zastupničkog doma republikanske stranke Kevina McCarthyja da će republikanci vratiti većinu u Zastupničkom domu te misli li on da je McCarthy u pravu.

Biden je odgovorio kako misli da demokrati još uvijek imaju mogućnost zadržati Zastupnički dom, ali da će utka biti vrlo tijesna.

- Nikada nisam bio optimističniji u vezi američke budućnosti, nego što sam danas, osobito zbog svih mladih koji su izašli na izbore. Oni su najuključenija generacija u američkoj povijesti. I dalje vjerujem da je ovo sjajna nacija, mi smo sjajan narod. Nemojte se nikada kladiti protiv Amerike. Ništa nije izvan naših mogućnosti ako surađujemo. Mi smo SAD. Siguran sam da ćemo uspjeti mnogo toga učiniti - zaključio je Biden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:04