RAT U UKRAJINI

Optimizam nakon pregovora u Turskoj: ‘Napravili smo ključan korak naprijed!‘

Ministar obrane Turske rekao je u srijedu da će se sporazum o izvozu žitarica potpisati idući tjedan te da će Ankara osiguravati pošiljke

Sastanak delegacija Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih naroda u Istanbulu

 Handout/TURKISH DEFENCE MINISTRY/AFP

Ukrajina, Ujedinjeni narodi i Turska ustvrdili su u četvrtak da je na pregovorima o nastavku izvoza žitarica iz Ukrajine u Istanbulu ostvaren napredak, ali i da nema naznaka da će se rat u Ukrajini koji traje gotovo šest mjeseci uskoro okončati, piše Reuters.

Ministar obrane Turske Hulusi Akar rekao je u srijedu da će se sporazum o izvozu potpisati idući tjedan te da će Ankara osiguravati pošiljke. Uključene će strane u lukama zajednički pregledavati žitarice koje će se utovarati na transportne brodove.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da će se morati još raditi kako bi se postigao konačni dogovor. "Napravili smo ključan korak naprijed. Treba nam još dosta dobre volje i predanosti svih uključenih strana", pojasnio je Guterres.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski djelovao je optimistično tijekom svog obraćanja Ukrajincima. "Ukrajinska mi je delegacija rekla da je postignut napredak. U narednim ćemo danima s glavnim tajnikom UN-a dogovoriti detalje", rekao je Zelenski.

Turska i Ukrajina rekle su da će s Rusijom i Ujedinjenim narodima uspostaviti zajednički koordinacijski centar. "Njegov će zadatak biti nadzor i koordinacija sigurne plovidbe Crnim morem", rekao je predstojnik Ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak.

Ministarstvo obrane Ruske federacije nije odmah komentiralo ovaj razvoj događaja.

Osim što je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, Ukrajina je velik proizvođač kukuruzovog i suncokretovog ulja.

Dogovor postignut u Istanbulu, iako ne konačan i potpuno definiran, važan je stabilizaciju svjetskih tržišta i ključan za siguran pristup hrani, pogotovo u zemljama u razvoju.

Međutim, Guterres je upozorio da je još "dug put" do mirovnih pregovora o okončanju rata.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da je nekoliko gradova kontinuirano granatirano. Ruske snage gađale su brojne civilne objekte u južnom gradu Mikolajivu u četvrtak, rekao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Spasioci i ekipe hitne pomoći već rade na terenu, dodao je.

U industrijaliziranoj regiji Donbas u istočnoj Ukrajini, ruske su rakete pogodile industrijsku zonu Kramatorska, a u nekim dijelovima grada je prekinuta opskrba strujom, napisao je gradonačelnik Oleksandr Hončarenko na Facebooku.

Ruski udar uništio je školu u Donbasu u srijedu. Nema izvještaja o žrtvama.

Rusija negira da je namjerno napala civile.

"Muka mi je od svega ovoga... Čudovišta, jednostavno čudovišta, nema druge riječi. Škola - ako je njima samima u redu da budu glupi, zašto bombardirati naše škole?" rekao je 60-godišnji mještanin Oleksandr. Daria (15) je za Reuters rekla da su se učenici nadali da će rat uskoro završiti i da će se vratiti u školu, ali "sada se više nemaju čemu vraćati".

Ruski mediji izvijestili su da su ukrajinske oružane snage pokrenule novi raketni napad na strateški važno južno područje Hersona koje drži Rusija i koje se Kijev nada da će ponovno zauzeti.

Novinska agencija RIA citirala je rusku upravu regije Herson koja je rekla da je ruska protuzračna obrana oborila pet projektila ispaljenih na grad Nova Kahovka, dok su krhotine dvaju projektila pale u blizini tvornice.

"Prema preliminarnim informacijama, došlo je do još jednog pogotka na rusku tvornicu streljiva, u Sokilu", napisao je na Facebooku Serhij Hlan, savjetnik ukrajinskog načelnika pokrajine Herson.

TASS je u srijedu citirao separatističkog dužnosnika Vitalija Kiseljova koji je rekao da su ruske i separatističke snage ušle u grad Siversk u pokrajini Donjeck i da bi ga mogle zauzeti za nekoliko dana.

Rusija nije izvela nikakve nove napade na crtu bojišnice koja uključuje Siversk, ali grad je bio gađan topništvom, rekle su ukrajinske oružane snage.

Ruska invazija Ukrajine 24. veljače izazvala je najveći sukob u Europi od 1945. Milijuni su pobjegli, tisuće su ubijene dok su gradovi pretvoreni u ruševine, a strahovi od šireg sukoba na Zapadu su porasli.

Kremlj kaže da je uključen u "specijalnu vojnu operaciju" demilitarizacije i "denacifikacije" Ukrajine. Kijev i njegovi zapadni saveznici odbacuju to kao lažnu izliku i optužuju Rusiju za pogoršanje globalne prehrambene krize i poticanje inflacije.

Moskva je okrivila Ukrajinu, rekavši da odbija ukloniti mine koje je razbacala po svojoj crnomorskoj obali kako bi se zaštitila od ruskog napada i koje prijete brodovima.

Kremlj također kaže da zapadne sankcije Rusiji otežavaju financiranje i osiguranje vlastitih pomorskih teretnih usluga.

Ruska novinska agencija Interfax citirala je Pjotra Iljičeva, šefa odjela za međunarodne organizacije u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, koji je rekao da Rusija želi sama kontrolirati i pregledavati brodove za žito kako bi isključila krijumčarenje oružja.

Prije nego što je objavljen napredak u pregovorima o izvozu žitarica, diplomati su rekli da plan o kojem se raspravlja uključuje ukrajinska plovila koja vode brodove sa žitaricama kroz minirane lučke vode, Rusija pristaje na primirje dok se pošiljke kreću, dok bi Turska - uz potporu Ujedinjenih naroda - pregledavala brodove kako bi ublažila strahove Rusije od krijumčarenja oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:42