DOBRE VIJESTI IZ SUSJEDSTVA

Optimizam u u Sloveniji, najveći požar u povijesti konačno pod kontrolom

Požar je konačno pod kontrolom i slijedit će čuvanje požarišta od strane požarne straže, rekao je premijer Golob

Premijer Robert Golob na obilasku opožarenih područja

 Sopa Images/Sipa Press/Profimedia/Sopa Images/Sipa Press/Profimedia

Najveći požar u povijesti Slovenije pod kontrolom je, rekli su u nedjelju dužnosnici nakon obilaska opožarenih područja u sjevernom dijelu slovenskog Krasa te zahvalili premorenim vatrogascima koji su se sedam dana borili s vatrom kao i susjednim i drugim državama na pomoći.

Požar je konačno pod kontrolom i slijedit će čuvanje požarišta od strane požarne straže, rekao je premijer Robert Golob je u izjavi za javnost nakon posjeta.

Ponovio je da će država preuzeti na sebe troškove nanesene općinama nastradalim u požaru, a sastavit će i opis materijalnih šteta te izraditi mjere za sprječavanje sličnih požara koji bi mogli zahvatiti tako velike površine kao što se dogodilo u ovom slučaju.

"Najkasnije na jesen donijet ćemo opsežan i ambiciozan preventivni plan o tome", kazao je Golob.

Zahvalivši vatrogascima i snagama iz zraka na njihovoj predanosti proteklih sedam dana predsjednik države Borut Pahor kazao je u nedjelju da je tom prilikom pokazana velika solidarnost, ne samo u Sloveniji nego i šire.

U subotu je u gašenju požara sudjelovalo 13 helikoptera i zrakoplova iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Mađarske i Italije.

“Sve to daje nam nadu da će se ova situacija jednom uskoro završiti”, kazao je Pahor.

Optimističan je bio i ministar obrane Marjan Šarec koji je s Golobom i Pahorom posjetio regionalni stožer civilne zaštite u Kostanjevici na Krasu.

“Danas je vidna razlika u odnosu na prethodne dane koji su bili stvarno kritični i nadam se da ćemo danas postići točko kad ćemo moći reći da su stvari pod kontrolom”, kazao je Šarec.

Vjetar se navodio kao najveći rizik za gasitelje u pogledu mogućeg širenja požara zbog mogućnosti da dođe do jačih udara bure, što je na sreću izostalo, pa je protekla noć bila mirnija.

Gašenje iz zraka bilo je koncentrirano na neka manja nova žarišta, a vatrogasci, njih više od tisuću, i danas su polijevali vodom rubove požarišta kako se vatra ne bi proširila.

Na terenu je noću sa subote na nedjelju bilo 1070 vatrogasaca.

Prema najavama meteorologa, obilnije kiše na slovenskom Krasu mogu se očekivati tek u utorak.

Na terenu su i danas dobrovoljci koji će izvoditi protupožarnu sječu drveća oko ugroženih sela kako bi spriječili širenje požara, a do sada na sreću veće štete na objektima nije bilo. Kako javljaju mediji, izgorjela je samo jedna planinska kuća između naselja Renče i Trstelj.

Borba s vatrenom stihijom trajala je sedam dana na području većem od dvije tisuće hektara, a rad su otežavale eksplozivne naprave zaostale uz rijeku Soču iz Prvog svjetskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 03:38