NIJEKANJE ČINJENICA

'OPTUŽBE NA RAČUN SRBIJE ZA GENOCID U SREBRENICI SU POTPUNA LAŽ!' Dodik tvrdi da BiH dugo neće izaći iz krize, označio i glavnog krivca

 Robert Fajt / HANZA MEDIA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u četvrtak kako je Bosna i Hercegovina nakon podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) Srbiji ušla u duboku krizu iz koje dugo neće izaći optuživši bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegovića kako je isključivi krivac za to.

"Uvjeren sam da je Bakir Izatbegović izazvao takvu krizu u BiH koja se dugo neće riješiti i najviše će štete imati BiH za koju se on zalaže", kazao je Dodik u telefonskoj izjavi za televizju RS (RTRS) koji je dao iz Beča kamo je otputovao kako bi se sastao s čelnicima desničarske Slobodarske partije (FPO) koji su mu jedini sugovornici u Austriji.

Dodik je ustvrdio kako su optužbe na račun Srbije da je odgovorna za agresiju i genocid počinjen u BiH "potpuna laž" ponovivši pri tom svoju staru tezu kako genocida u BiH nije bilo nigdje pa ni u Srebrenici.

Dodik je tako nastavio nijekati činjenice koje su svojim presudama utvrdili i ICJ i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ustvrdivši da je do genocida došlo u Srebrenici, ali da za njega nije odgovorna Srbija nego vojska bosanskih Srba.

Dodik je čelčnicima političkih stranaka iz RS uputio poziv da u sadašnjim okolnostima ostanu jedinstveni i nastupaju zajednički bez obzira na međusobne prijepore.

Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) koja čini dio parlamentarne većine u BiH na državnoj razini, izjavio je lokalnim medijima nakon što je u Den Haagu tajništvu ICJ-a službeno predan zahtjev za reviziju presude protiv Srbije kako je stupila na sagu i ranija odluka vrha te stranke po kojoj će njeni kadrovi u tijelima vlasti BiH djelovai samo u "tehničkom mandatu".

To u praksi znači kako će, primjerice, spski ministri u Vijeću ministara BiH obavljati samo tekuće poslove i neće sudjelovati u donošenju bilo kakvih bitnih odluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:49