KAZNENI POSTUPAK

Optužen Donald Trump: ‘Htio je spriječiti potvrdu pobjede Joea Bidena‘

Bivši predsjednik optužen je zbog nastojanja da poništi rezultate predsjedničkih izbora 2020.

Donald Trump

 Sergio Flores/Afp

Bivši američki predsjednik Donald Trump u utorak optužen za svoje pokušaje da promijeni rezultat predsjedničkih izbora 2020., što je najteža optužba protiv bivšeg predsjednika koji je već kazneno gonjen.

Glavni favorit republikanskih predizbora za izbore iduće godine optužen je za "urotu protiv američke države", ometanje službenog procesa i zlouporabu izbornih prava, nakon istrage koju je nadgledao specijalni tužitelj Jack Smith.

Bivši američki predsjednik u utorak je dobio kaznenu prijavu po treći put u četiri mjeseca, ovaj put zbog pokušaja da poništi svoj poraz na izborima u SAD-u 2020., do čega dolazi u trenutku dok vodi kampanju za povratak na mjesto predsjednika sljedeće godine.

Optužnica u četiri točke navodi da se Trump urotio kako bi prevario SAD spriječivši Kongres da potvrdi pobjedu predsjednika Joea Bidena te kako bi lišio birače njihovog prava na poštene izbore.

Trumpu je naređeno prvo pojavljivanje pred federalnim sudom u četvrtak.

Optužbe proizlaze iz istrage posebnog tužitelja Jacka Smitha o navodima da je Trump, danas glavni kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., pokušao poništiti svoj poraz od Bidena, svog demokratskog suparnika.

U optužnici se navodi da se Trump urotio sa šest drugih neimenovanih osoba kako bi poništili rezultate. Tužitelji su napisali da je Trump znao da su lažne njegove tvrdnje da su izbori bili lažirani, ali ih je svejedno ponovio kako bi "stvorio intenzivnu nacionalnu atmosferu nepovjerenja i bijesa i nagrizao vjeru javnosti u administraciju izbora".

U priopćenju Trumpova kampanja navela je da je on uvijek slijedio zakon i okarakterizirala optužnicu kao politički "progon" koji podsjeća na nacističku Njemačku.

Dužnosnici su međutim posvjedočili da je Trump na njih vršio pritisak na temelju lažnih tvrdnji o raširenoj izbornoj prijevari. Njegovi pristaše napali su američki Kapitol 6. siječnja 2021. u pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi Bidenovu pobjedu.

Optužnica također optužuje Trumpa i njegove suučesnike za organiziranje lažnih izbornih lista u sedam država, od kojih je u svima izgubio, kako bi predali svoje glasove da ih Kongres prebroji i službeno potvrdi 6. siječnja.

Suučesnici nisu imenovani, ali čini se da je jedan od njih bivši dužnosnik Ministarstva pravosuđa Jeffrey Clark, bivši šefa civilnog odjela koji se pokušao postaviti na mjesto glavnog državnog odvjetnika kako bi mogao pokrenuti istrage o prijevarama glasača u Georgiji i drugim tzv. swing državama. Clark nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Čini se da je drugi navodni zavjerenik odvjetnik John Eastman, koji je pogrešno sugerirao da bi se potpredsjednik Mike Pence mogao usprotiviti potvrđivanju izbornih rezultata. I Eastmanu i Clarku zaplijenjeni su i pretraženi telefoni u istrazi prošle godine.

Trump je prvi bivši predsjednik SAD-a koji se suočio s kaznenim optužbama. On pak nastoji prikazati kaznena gonjenja kao dio politički motiviranog lova na vještice.

Ovo predstavlja drugu rundu saveznih optužbi koje pokreće Smith, kojeg je državni odvjetnik SAD-a Merrick Garland u studenom imenovao posebnim tužiteljem.

Optužen po 40 točaka optužnice

U lipnju se Trump izjasnio nevinim nakon što ga je savezna velika porota u Miamiju, koju je sazvao posebni tužitelj, optužila u 37 točaka optužnice zbog nezakonitog zadržavanja povjerljivih vladinih dokumenata nakon odlaska s dužnosti 2021. i ometanja pravde. Tužitelji su ga optužili da je riskirao neke od najosjetljivijih tajni američke nacionalne sigurnosti.

Prošlog četvrtka, tužitelji su dodali još tri kaznene točke protiv Trumpa, čime je ukupan broj porastao na 40, optužujući ga da je naredio zaposlenicima da izbrišu sigurnosne videozapise dok je bio pod istragom zbog zadržavanja dokumenata.

Prve optužbe protiv Trumpa pojavile su se u ožujku, kada ga je optužila velika porota koju je sazvao okružni tužitelj Manhattana. Trump se u travnju izjasnio nevinim po 34 točke optužnice koje ga terete za krivotvorenje poslovne dokumentacije koja se odnosi na plaćanje porno zvijezdi Stormy Daniels kako bi prije izbora 2016. kupio njezinu šutnju o seksualnom kontaktu koji je rekla da je imala s njim. Trump je negirao susret.

Trump (77) predvodi brojne republikanske predsjedničke kandidate dok traži revanš s Bidenom (80) sljedeće godine. Biden je u travnju pokrenuo kampanju za reizbor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 09:50