OSJETLJIVE INFORMACIJE

Optužen mladić koji je nanio veliku štetu nacionalnoj sigurnosti SAD-a: ‘Tražit ćemo jako tešku kaznu‘

Objavio je velik broj tajnih dokumenata, među kojima i o ratu u Ukrajini

Jack Teixeira

 Stefani Reynolds/Afp

Savezna velika porota proširila je optužnicu protiv Jacka Teixeire, mladog vojnika osumnjičenog da je na internetu objavio velik broj tajnih dokumenata, među kojima i o ratu u Ukrajini, što je Washington dovelo u nezgodan položaj.

Porota sa sjedištem u Bostonu optužila ga je po još šest točaka za "namjerno zadržavanje i prenošenje informacija koje su označene kao važne za nacionalnu obranu", a za svaku od njih prijeti mu do deset godina zatvora.

Velika porota je u Sjedinjenim Državama panel građana koji ima velike ovlasti u istrazi.

Mladi novak Nacionalne garde američkog zrakoplovstva kojemu je 21 godina, još u travnju je optužen za "neovlašteno zadržavanje i prenošenje informacija u vezi s nacionalnom obranom" te za "neovlašteno uzimanje i zadržavanje povjerljivih dokumenata i materijala", za što je predviđena kazna od deset, odnosno pet godina zatvora.

Ministar pravosuđa Merrick Garland rekao je da će za njega tražiti "veoma tešku kaznu".

Tereti ga se da je kao stručnjak za informatiku i komunikacije u bazi Cape Cod, blizu Bostona, objavio povjerljive informacije na društvenoj mreži Discord koje su se poslije proširile na drugim društvenim mrežama.

Tajni dokumenti otkrivaju zabrinutost američke obavještajne službe za izvedivost ukrajinske protuofenzive protiv ruskih snaga. U njima se navodi i da Washington prikuplja obavještajne podatke o najbližim saveznicima, među kojima o Izraelu i o Južnoj Koreji.

Slučaj je doveo Washington u nezgodan položaj i potaknuo pitanje o mogućim slabim točkama u sigurnosti jer je mladi vojnik, unatoč nižem činu, imao pristup osjetljivim informacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. veljača 2024 03:25