POTICANJE NA MRŽNJU

Optužen muškarac u BiH koji je veličao ratnog zločinca, usred Bratunca postavljao plakate s Mladićevim likom

Kazneni zakon BiH za ovo kazneno djelo predviđa zatvorsku kaznu od najmanje tri godine

Ratko Mladić 1993. u Sarajevu

 Gabriel Bouys/Afp

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu protiv 48-godišnjaka iz Bratunca u istočnoj Bosni, koji je prošle godine veličao osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, što je prva optužnica takve vrste koja je podignuta otkako je bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko s tim ciljem izmijenio kazneni zakon.

Vojin Pavlović, čelnik minorne desničarske udruge pod nazivom Istočna alternativa, optužen je jer je u ožujku 2023. u Bratuncu postavljao plakate s Mladićevim likom na kojima je pisalo "Bog te poživio, i zdrav nam bio".

Time je, kako stoji u optužnici, svjesno veličao osobu koja je osuđena pravomoćnom presudom međunarodnog kaznenog suda suda zbog teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava uključujući genocid.

Optuženi je na taj način izazvao uznemirenje i strah kod većeg dijela stanovnika na tom području koji su vidjeli postavljeni plakat u centru grada, a posebno kod povratničke populacije koja je pretrpjela teška stradanja u proteklom ratu, navodi se u optužnici.

"Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti", navodi se u optužnici koju je Sud BiH već potvrdio.

Kazneni zakon BiH za ovo kazneno djelo predviđa zatvorsku kaznu od najmanje tri godine.

Nekadašnji visoki predstavnik za BiH Inzko u kazneni je zakon uveo izmjene članka 145. po kojima se s kaznenim progonom suočava svatko tko "odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom" domaćih ili međunarodnih sudova. Ukoliko je takvo djelo usmjereno je protiv osoba ili pripadnika neke vjerske, rasne, etničke ili druge skupine na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:21