NA AMERIČKI ZAHTJEV

Optužen za trgovanje drogom i oružjem: Bivši honduraški predsjednik iz svog doma odveden u lisičinama

Hernandez je primio milijune dolara mita kako bi zaštitio švercere od istraga i optužbi
 HONDURAN POLICE/AFP

Bivši honduraški predsjednik Juan Orlando Hernandez izveden je iz svog doma u lisičinama nakon što ga je lokalna policija privela na zahtjev SAD-a gdje je optužen za trgovanje drogom i oružjem.

Hernandez je bio predsjednik Hondurasa od siječnja 2014. godine sve do 27. siječnja ove godine, a prema američkim vlastima sudjelovao je u trgovini drogom od 2004. pa sve do ove godine.

SAD su podnijele zahtjev za izručenjem Hernandeza zbog osnovane sumnje kako je svo to vrijeme bio dijelom organizacije koja je primala tone kokaina koje su dolazile iz Kolumbije i Venezuele te ga potom prebacivala u SAD.

Hernandez je primio milijune dolara mita kako bi zaštitio švercere od istraga i optužbi.

image
HONDURAN POLICE/AFP
image
HONDURAN POLICE/AFP
image
Str/AFP

Ortužbe za korištenje oružja odnose se na nošenje, korištenje ili pomaganje i podržavanje korištenja vatrenog oružja koje se odnosilo i na automatsko oružje.

Hernandeza očekuje noć u pritvoru te bi se u srijedu trebao pojaviti na sudu. Odlučio je surađivati s honduraškom policijom te poriče sve optužbe.

Desničara Henandeza prije 20 dana zamijenila je ljevičarka Xiomara Castro, a zahtjev Washingtona za izručenjem u potpunoj je suprotnosti u odnosu na vrijeme kada je bio na vlasti, jer ga je tijekom tih osam godina američka vlada smatrala važim saveznikom u Središnjoj Americi.

image
Str/AFP
image
Str/AFP

"Vlada je ovime pokazala svoju odlučnost u poštivanju zakona", rekao je honduraški ministar sigurnosti Ramon Sabillon proglasivši Hernandezovom uhićenje "povijesnim događajem".

O mogućem Hernandezovu izručenju SAD-u odlučit će honduraški Vrhovni sud, a očekuje se kako će odlula biti donesena za dva do tri mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 19:55