OŠTRA REAKCIJA

‘Optužena za ubojstvo Dugine nije služila u Azovu, zmije u ruskim službama počele su borbu unutar vrste‘

Ruska agencija RIA Novosti podijelila je objavu u kojoj se tvrdi da je navodna ubojica, Natalija Vovk, služila u pukovniji Azov

Aleksandar Dugin na mjestu eksplozije

 Willwest News/Profimedia

Nacionalna garda Ukrajine demantirala je izvješća ruskih državnih medija da je navodna ubojica Darje Dugine prethodno služila u ukrajinskoj vojsci kao pripadnica kontroverzne pukovnije Azov.

Naime, ruska državna novinska agencija RIA Novosti podijelila je objavu s Telegram kanala koji vode ruski hakeri (RaHDit) u kojoj se tvrdi da je navodna ubojica, Natalija Vovk, služila u pukovniji Azov, koja se u Rusiji smatra terorističkom organizacijom, prenosi CNN.

Nacionalna garda je priopćila da su "ruski masovni mediji proširili informaciju da FSB izvještava kako su ubojstvo Darje Dugine pripremile i izvele ukrajinske specijalne službe".

Rečeno je da su ruski propagandisti izvijestili kako je žena "prije služila kao dio ukrajinskog bataljuna Azov. Na taj način pokušavaju među svojim građanima opravdati prethodnu odluku o priznavanju jedinice Nacionalne garde Ukrajine kao terorističke organizacije, pokazujući Rusima " zločine koje je počinio Azov" na teritoriju Ruske Federacije".

Navedeno je da ta žena nije služila u Azovskoj jedinici Nacionalne garde. "Očito će biti još mnogo takvih priča. Pogotovo uoči glavnog državnog praznika Ukrajine", dodala je Nacionalna garda.

‘Žive u izmišljenom svijetu‘

Ukrajina je zanijekala umiješanost u eksploziju automobila, a Mihajlo Podoljak, savjetnik šefa ureda predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, rekao je u intervjuu za ukrajinsku televiziju u nedjelju kako "Ukrajina definitivno nema ništa s ovim jer mi nismo kriminalna država, što Ruska Federacija jest, a još više nismo teroristička država."

Ukrajinski dužnosnik kaže da optužba Rusije za ubojstvo Darje Dugine pokazuje da ta zemlja živi u "izmišljenom svijetu".

Taj visoki ukrajinski dužnosnik dao je prvi službeni komentar iz Kijeva na optužbe ruske sigurnosne službe FSB-a da su ukrajinske sigurnosne službe ubile Darju Duginu u napadu autobombom u blizini Moskve u subotu.

"Ruska propaganda živi u izmišljenom svijetu: Ukrajinka i njezino 12-godišnje dijete "određeni su" kao odgovorni za dizanje u zrak automobila propagandistkinje Dugine. Začudo, ‘estonsku vizu‘ nisu pronašli na licu mjesta ", komentirao je Podoljak na Twitteru, pozivajući se na tvrdnju FSB-a da je navodna počiniteljica u međuvremenu pobjegla u Estoniju.

"Zmije u (ruskim) specijalnim službama započele su borbu unutar vrste", dodao je.

Ukrajinska nacionalna garda nije bila uključena u eksploziju automobila u kojoj je ubijena Darja Dugina, kći utjecajnog ultranacionalista Aleksandra Dugina, priopćila je u ponedjeljak obavještajna služba te zemlje. "Lažna je informacija da je Ukrajina umiješana u ovo. Lažna je tvrdnja da je Nacionalna garda Ukrajine umiješana u te događaje. Nacionalna garda ispunjava svoje zakonske zadaće na teritoriju Ukrajine", rekao je Andrij Jusov, glasnogovornik Obrambene obavještajne službe Ministarstva obrane Ukrajine u izjavi.

‘Oni su marginalni, nisu predmet interesa Ukrajine‘

Jusov je zatim ukazao na Rusiju što se tiče odgovora u vezi s ubojstvom Dugine. "Ovo više izgleda kao rješavanje stvari unutar Rusije. I Dugin i njegova kći su marginalni likovi i nisu predmet interesa Ukrajine".

I ruski predsjednik Vladimir Putin prvi je put u ponedjeljak komentirao ubojstvo Darje Dugine. Putin je uputio izraze sućuti njezinoj obitelji, nazivajući Dugininu smrt "podlim, okrutnim zločinom".

Ruske savezne sigurnosne službe su ranije u ponedjeljak okrivile ukrajinske sigurnosne službe da stoje iza napada na Duginu, kćer ruskog ultranacionalističkog ideologa Aleksandra Dugina, čije je stavove dijelila.

"Gnusan, okrutan zločin prekinuo je život Darje Dugine, bistre, talentirane osobe s pravim ruskim srcem - dobrom, punom ljubavi, suosjećajnom i otvorenom", naveo je Putin u izjavi objavljenoj na Telegram profilu Kremlja.

"Novinarka, znanstvenica, filozofkinja, ratna izvjestiteljica, pošteno je služila narodu, domovini, djelima je dokazala što znači biti ruski patriot", dodao je Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:55