NESVAKIDAŠNJE SVJEDOČENJE

OPTUŽENI ZA SILOVANJE POROTI POKAZAO SVOJ PENIS, SUD GA ODMAH OSLOBODIO 'Nije baš bio za tu ideju, ali onda smo mu objasnili da je to najjači dokaz'

 

Desmond James iz američke savezne države Connecticut oslobođen je optužbi za silovanje nakon što je poroti pokazao svoje spolovilo i tako dokazao da on nije bio taj koji je 2012. godine napao neimenovanu ženu, piše The Independent.

Odvjetnik optuženog Jamesa Todd Bussert rekao je da je to bila "jedina opcija" jer je žena koja ga je teretila za silovanje ustvrdila da ju je 2012. godine silovao crnac čiji je penis bio svjetliji od ostatka njegovog tijela. Žena je naime Jamesa identificirala kao osobu koja ju je silovala 2014. godine nakon što ga je vidjela na televiziji. Bussert je rekao da to ne može biti slučaj jer njegov klijent ne odgovara tom opisu.

Bussert je rekao da je na suđenju koje je počelo u ponedjeljak 28. svibnja planirao putem fotografija Jamesovog spolovila dokazati da on nije silovao ženu koja ga je 2014. optužila za napad, ali da fotografije koje je donio nisu bile tehnički ispravne. "Nažalost, jedna od fotografija je zbog upotrebe bljeskalice ispala nadeksponirana", rekao je Bussert za The Washington Post. "To je poremetilo boje u fotografiji. A kako je boja bila presudni element, to je postao problem."

Bussert je potom sucu Elpediju Vitaleu predložio da njegov klijent poroti i sudu jednostavno pokaže svoje spolovilo kako ne bi bilo nikakvih nedoumica oko toga je li Jamesovo spolovilo drukčije boje od ostatka njegovog tijela. Sudac je odobrio Bussertov zahtjev, međutim James nije odmah pristao na takvo "svjedočenje".

"Ispočetka nije baš bio za tu ideju, međutim objasnili smo mu da je to vjerojatno najjači dokaz koji imamo. Pošto je žrtvina tvrdnja bila toliko specifična, smatrali smo da tako možemo uvjeriti porotu da (gospodin) James nije napadač", objasnio je Bussert. Sudac Vitale je stoga u srijedu dopustio Bussertu da poroti pokaže spolni ud svog klijenta. James je pristupio poroti, skinuo je hlače te im je pokazao svoje spolovilo. "Sve skupa je trajalo tri do pet sekundi. Sud nije od toga htio napraviti spektakl... Mislim, na kraju krajeva, sramota je to", rekao je Bussert.

New Haven Register je prenio da su se zaposlenici suda svejedno natiskali u sudnicu kako bi vidjeli ovo neobično svjedočenje. "Jedna porotnica skrenula je pogled dok je jedan porotnik izgledao kao da će eksplodirati od smijeha", rekla je članica obrambenog tima Erica Barber za New Haven Register. "Sigurna sam da su bili šokirani, ali to su odlično prikrili."

Tužiteljica Stacey Miranda je Jamesovo specifično svjedočenje pokušala pobiti tvrdnjom da je James promijenio način na koji podrezuje svoje stidne dlake te da je osvjetljenje moglo zbuniti žrtvu. Njezini pokušaji međutim nisu uspjeli i James je oslobođen krivnje za silovanje.

To međutim ne znači da je James iz suda otišao kući. Naime, James je prošle godine osuđen za provalu i seksualno zlostavljanje desetogodišnjakinje te će u zatvoru zbog tog zločina provesti 65 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 13:18