DRAMA NA SUĐENJU

Optuženik za napad u Parizu prkosio sucu, ovaj mu isključio mikrofon: ‘To nije tema procesa!‘

No Abdeslam je svejedno nastavio pričati pa je sudac prekinuo saslušanje. Prekid je trajao 25 minuta
Salah Abdeslam
 Benoit Peyrucq/AFP

Sudac koji vodi suđenje za veliki džihadistički napad u Parizu 2015. u kojemu je ubijeno 130, a ozlijeđeno više stotina ljudi, u četvrtak je nakratko morao prekinuti raspravu jer je glavni optuženi drugi dan za redom pokušao u sudnici iznositi svoja politička stajališta.

Salahu Abdeslamu, glavnom optuženom za veliki napad koji se dogodio 13. studenoga 2015. godine u Parizu, sudac je dao pravo da iznese svoje stavove tijekom rasprave o tome kojim će zastupnicima žrtava biti dopušteno sudjelovanje u suđenju.

Abdeslam je iskoristio to pravo upitavši hoće li žrtve ratova u Siriji i Iraku također biti pozvane svjedočiti. Također je rekao da se njega i njegove kolege, ostale optuženike u slučaju, tretira kao da su već proglašeni krivima.

Dodao je i da neki od njegovih suoptuženika nisu bili uključeni u planiranje napada u Parizu, već da su mu pomogli kao njegovi prijatelji.

Sudac je Abdeslama više puta upozorio da skreće s teme rasprave, da bi mu u konačnici, kako je s mjesta događaja izvijestio Reutersov reporter, isključio mikrofon.

No Abdeslam je svejedno nastavio pričati pa je sudac prekinuo saslušanje. Prekid je trajao 25 minuta.

Vjeruje se da je 31-godišnji Abdeslam jedini preživjeli član islamističke militantne skupine koja je 2015. u Parizu, koristeći vatreno oružje i bombe, izvršila seriju napada. Napadnuto je nekoliko restorana i kafića, koncertna dvorana Bataclan i nacionalni stadion.

Abdeslam je sudu u srijedu, prvi dan suđenja, rekao da je on vojnik Islamske države, ultra-radikalne militantne skupine, a kasnije je uzviknuo da se s njim i njegovim suoptuženicima postupa kao sa psima.

Neki od zastupnika žrtava i preživjelih u napadu 2015. izjavili su da su zaprepašteni time što Abdeslam koristi ovo suđenje za iznošenje svojih stavova.

Suđenje koje je započelo u srijedu 8. rujna 2021. trebalo bi trajati devet mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 01:39