BIZARNO SUĐENJE

Optužili ga za silovanje, lažirao svoju smrt pa se pojavio s maskom za kisik: ‘Ja sam siroče, pokušavaju mi smjestiti!‘

Nicholas Rossi u tri godine čak četiri puta mijenjao je ime i izmislio niz suludih priča kako bi izbjegao ruku pravde

Nicholas Rossi 

 Andrew Milligan/Pa Images/Profimedia/Andrew Milligan/pa Images/profimedia

Nicholas Rossi (36), osumnjičenik za silovanje koji je također optužen za lažiranje vlastite smrti, prvi put pojavio se pred sudom u američkoj saveznoj državi Utah nakon što je onamo prije nekoliko tjedana izručen iz Škotske.

Kako piše Sky News, američki dužnosnici optužuju ga da je 2008. silovao ženu i lažirao vlastitu smrt - Rossi je, naime, otišao toliko daleko da je čak organizirao i vlastitu komemoraciju - prije nego što je pobjegao u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Osumnjičenik je tijekom bizarnog pojavljivanja na sudu govorio engleskim naglaskom, sutkinji se obraćao s "m‘lady" i pritom ju uvjeravao kako su tvrdnje da nije dao svoje pravo ime "potpuna rekla-kazala neistina". Teško dišući preko maske s kisikom koju je nosio preko lica, uporno se predstavljao kao Arthur Knight Brown.

A kad su ga pitali za datum rođenja, Rossi ga je izdiktirao u britanskom formatu (prvo navodeći dan pa mjesec), što je suprotno američkom standardu.

Nicholas Rossi, za kojim je bila raspisana i Interpolova tjeralica, prvi put uhićen je nakon što ga je netko prepoznao u bolnici u Glasgowu u prosincu 2021., gdje se liječio od covida-19. Godinu dana kasnije, sud u Edinburghu utvrdio je kako njegove tetovaže i otisci prstiju odgovaraju Rossijevim. No osumnjičenik za silovanje tad je tvrdio kako je te otiske napravio zaposlenik Nacionalne zdravstvene službe (National Health Service - NHS) i to dok je on bio u nesvijesti.

- Pokušavaju mi smjestiti! Ja sam zapravo irsko siroče i nikad nisam bio u Americi - govorio je.

image

Nicholas Rossi

Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/alamy/alamy/profimedia

No, pokazalo se kako je Nicholas Rossi u tri godine čak četiri puta mijenjao ime i izmislio niz suludih priča kako bi izbjegao ruku pravde. Tako je prije četiri godine medijima u američkoj saveznoj državi Rhode Island rekao da boluje od Ne-Hodgkinovog limfoma i da mu je ostalo još svega nekoliko tjedana života, a u njegovoj lažnoj osmrtnici objavljenoj na internetu kao datum smrti bio je naveden datum 29. veljače 2020.

Sudski proces koji se protiv njega vodio u Škotskoj trajao je godinama, a Rossi je u jednom trenutku otpustio svoj pravni tim i zastupao se sam. Na sudu se pojavljivao u invalidskim kolicima i s maskom s kisikom preko lica.

- Vi ste podli lažljivac i manipulator - rekao mu je sudac Norman McFadyen nakon što je prošloga ljeta odobrio njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama. Nicholas se na to žalio, ali izgubio je i početkom siječnja konačno je prebačen u SAD. Sljedeće ročište zakazano mu je za 26. siječnja, a zahtjev za puštanje na slobodu glatko mu je odbijen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:56