BIVŠI LIDER I GERILAC

Optužnica za ratne zločine: Hashim Thaci danas izlazi pred posebni sud u Den Haagu

Thaci je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključivo progon, ubojstvo, mučenje, prisilan nestanak osoba i druge zločine

Hashim Thaci

 Jerry Lampen/AFP

Bivši gerilac i kosovski predsjednik Hashim Thaci, junak među svojim sunarodnjacima zbog predvođenja ustanka protiv srbijanske vlasti 1998-99., koja je u konačnici dovela do neovisnosti Kosova, izlazi u ponedjeljak pred sud u Den Haagu zbog navodnih ratnih zločina, prenosi Hina.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, sa sjedištem u Den Haagu, podigao je u studenom 2020. optužnicu protiv Thacija za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključivo progon, ubojstvo, mučenje, prisilan nestanak osoba i druge zločine počinjene tijekom borbe za neovisnost.

Bivši 54-godišnji predsjednik i bivši lider Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) podnio je ostavku na dužnost šefa države odmah nakon podizanja optužnice i javio se u pritvorsku jedinicu suda u Haagu.

Trojica među njegovim najbližim suradnicima, uključujući dva bivša predsjednika parlamenta, suočeni su s istom optužnicom kao bivši gerilski borci OVK.

Uz Thacija, istom su optužnicom obuhvaćeni Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi.

Suđenje koje vode međunarodni suci i tužitelji, počet će uvodnim riječima tužiteljstva, nakon čega će u naredna tri dana govoriti odvjetnici obrane i predstavnik Vijeća žrtava rata Kosova.

‘Udruženi zločinački pothvat‘

Sva četvorica su optužena za "udruženi zločinački poduhvat u okviru kojeg su izvedeni masovni, sustavni, napadi" na srpske civile na Kosovu i kosovske Albance koji su bili politički protivnici OVK.

Više tisuća ljudi prosvjedovalo je u nedjelju u Prištini u znak potpore bivšem predsjedniku i trojici suoptuženika. Za njih su bivši gerilci heroji.

Prosvjednici su došli iz svih dijelova Kosova u Prištinu i nosili transparente na kojima je među ostalim pisalo: "Pravda, a ne politika" ili "Naša se povijest ne može ponovno pisati".

"S njima smo zauvijek", rekao je Memli Krasniqi, šef Demokratske stranke Kosova.

"Uopće ne sumnjamo da će se vratiti kao pobjednici, na isti način kao što su se vratili kao osloboditelji jer oni su živući heroji", dodao je.

Uoči početka suđenja diljem Kosova su osvanuli plakati s fotografijama Thacija i bivšeg predsjednika parlamenta Veselija, uz natpise "Heroji rata i mira".

No, s druge strane, ima i onih koji se nadaju da je suđenje posljednja prilika da saznaju što se dogodilo njihovim bližnjima.

Specijalni sud za Kosovo osnovan je 2015. i isključivo se bavi slučajevima protiv bivših gerilaca OVK. Sjedište mu je u Den Haagu, a suci i tužitelji su međunarodni.

Veliki broj kosovskih Albanaca sud u Haagu smatra pristranim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 15:12