WINSTON CHURCHILL

Opušak cigare slavnoga državnika na dražbi bi mogao biti prodan za 1200 funti

Predmet će biti ponuđen na dražbi od 25. do 28. svibnja, a nudi se i par satenskih papuča koje su nekoć pripadale kraljici Viktoriji
Opušak cigare Winstona Churchilla
 Gareth Fuller/Pa Images/Profimedia

Opušak cigare britanskog premijera Winstona Churchilla, koji je odbacio tijekom putovanja u Pariz 1947., a pokupio ga je jedan policajac, na dražbi bi mogla biti prodana za 1200 funta, objavila je britanska aukcijska kuća Bellmans.

Predmet će biti ponuđen na dražbi koja će se održati od 25. do 28. svibnja, a aukcijska kuća nudi i par satenskih papuča koje su nekoć pripadale kraljici Viktoriji, piše Independent.

Izrađene sredinom 19. stoljeća, kraljevske papuče ukrašene su ručno izrađenim zlatnim nitima i 'pod čekić' idu gotovo 202 godine od dana kraljičina rođenja.

Iz Bellmansa očekuju da bi papuče mogle postići cijenu od 3000 funta.

Julian Dineen, stručnjak iz Bellmansa kaže da "trenutačno vlada velik interes za memorabilije povezane s važnim povijesnim ličnostima".

"Sumnjamo da bi se u domaćinstvu kraljice Viktorije naručilo više od jednog para satenskih papuča jer su vrlo 'osjetljive' i vjerojatno nisu previše puta obuvane."

Dineen kaže da je kraljica Viktorija papuče darovala Harriet Sutherland-Leveson-Gower, vojvotkinji od Sutherlanda, koja je bila njezina dama za odabir odjeće i obuće.

Njezina unuka, Lady Florence udala se za Henryja Chaplina, prvog vikonta od Chaplina, a papuče su ostale u obitelji do njihove prve prodaje 2000. godine.

Ipak, kaže Dineen, neobičniji predmet koji će se ponuditi na dražbi je opušak cigare Sir Winstona Churchilla.

Djed aktualnog vlasnika, Arthur Church, četrdesetih je godina bio policajac u Scotland Yardu. Dok je bio na dužnosti u Churchillovoj pratnji, Church je pokupio odbačeni opušak koji je pred njim u pariškoj zračnoj luci Le Bourget odbacio Churchill te ga je spremio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. veljača 2023 05:18