TONGA TJEDAN POSLIJE

Opustošeni otok: Komunikacije u rasulu, redovi ispred banaka, pitka voda je poput zlata

Vlasti su objavile da će stanovnici manjih otoka koji su izgubili domove u 15 metarskom tsunamiju biti evakuirani na glavni otok...

Prizori s Tonge.

 Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia

U trenutku kad u pacifičku otočnu državu Tongu pristižu prvi brodovi i letovi s humanitarnom pomoći, tamošnje su vlasti poručile kako je prioritet pitka voda, objavio je britanski Guardian.

Službe na Tongi dosad su distribuirale 60.000 litara vode stanovnicima, a u petak je do Tonge stigao i novozelandski brod s pogonom za desalinizaciju koji dnevno može proizvesti oko 70.000 litara pitke vode. U međuvremenu, polako se budi život i u glavnom gradu, Nuku'alofi, gdje su ljudi danas čekali u redovima kako bi, nakon tjedan dana kaosa, dignuli gotovinu.

image

Prizori s Tonge.

Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia

Vlasti su, isto tako, objavile da će stanovnici manjih otoka koji su izgubili domove u 15 metarskom tsunamiju biti evakuirani na glavni otok, Tongatapu. Zbog oštećenja koje su pretrpjeli brodovi, pomorski promet između otoka i dalje je prepun izazova, a suspendirani su i letovi unutar zemlje. Komunikacije su i dalje u potpunom rasulu. Vlasti tvrde kako je pogođeno 84 posto stanovništva Tonge. Na putu do te zemlje su dodatni brodovi iz Novog Zelanda, Australije i Velike Britanije. Danas su sletjela i dva aviona s humanitarnom pomoći iz Japana i Novog Zelanda, nakon dva australska u petak. Što se tiče covid pravila, ona su stroga. Vlasti Tonge inzistiraju da osobe koje dolaze na Tongu, uključujući humanitarne radnike, ne mogu ući u zemlji bez prethodne izolacije u trajanju od tri tjedna. S obzirom na to pravilo, dostava humanitarne pomoći je beskontaktna te palete prvu čekaju u 72 sata dugoj karanteni - tek nakon isteka tog roka vlasti ih preuzimaju.

image

Prizori s Tonge.

Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia

Primjerice, jedan se australski zrakoplov okrenuo u četvrtak usred leta i vratio u Brisbane nakon što se otkrilo da je jedan od članova posade pozitivan na covid. Što se tiče broda australske mornarice, on bi u Tongu trebao stići u srijedu. Prevozi pitku vodu, ali i poljsku bolnicu s kapacitetom od 40 pacijenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:49