ALARM IZ BUDIMPEŠTE

Orban diže uzbunu: ‘Situacija je teška i zabrinjavajuća, pao je i posljednji bastion u zapadnoj Europi!‘

Međunarodno tajništvo Fidesza je 1. listopada poslalo poruku na brojne adrese i ta je poruka stigla i do Jutarnjeg lista.
Viktor Orban
 Michal Cizek/AFP

Sukob između vodeće mađarske stranke Fidesz, kojoj je na čelu Viktor Orbán, i Europske pučke stranke (EPP) trajao je dugo. Zbog politika nametanja političke kontrole nad medijima i pravosuđem koje je poticala Fideszova vlada u Mađarskoj. A koje su u suprotnosti s vrijednostima EU.

Jean-Claude Juncker, bivši predsjednik Europske komisije iz redova EPP-a, Orbána je javno nazivao najmilijim diktatorom. Slovenski, tada lider opozicije, sada premijer Janez Janša je u razgovoru za Jutarnji list prije dvije godine rekao kako ne shvaća članice EPP-a koje ne mogu na vlast u zemljama sjevera Europe, a traže izbacivanje Fidesza iz zajednice. Jer, Fidesz pobjeđuje i donosi važne glasove u Europskom parlamentu.

No, pritisak je bio presnažan pa će Fidesz prvo biti suspendiran iz članstva, zatim postupno isključen iz frakcije u Europskom parlamentu, a onda je Orbán u ožujku ove godine odlučio napustiti EPP. Poručujući da EPP više nije čuvar kršćanskih vrijednosti u EU. Što bi presumiralo da Fidesz jest iako to nije potvrdio papa Franjo tijekom nedavnog posjeta Budimpešti gdje se zadržao kratko, a “čuvara kršćanskih vrijednosti” primio samo usput. Ali se Orbán požurio time pohvaliti na Twitteru.

No, kršćanstvo kakvo zagovara papa Franjo nije ono na koje se poziva mađarski premijer. Koji zatvara vrata imigrantima.

Borba za svoju stvar time nije završena. Poraz Kršćanske unije (CDU/CSU) na njemačkim izborima prošle nedjelje pravi je trenutak da se ponudi vlastito tumačenje pogrešnih politika.

Međunarodno tajništvo Fidesza je 1. listopada poslalo poruku na brojne adrese i ta je poruka stigla i do Jutarnjeg lista.

Prenosimo je u cijelosti:

- Dragi partneri,

Njemački izbori pokazuju koliko je EPP oslabio i izgubio podršku. U zapadnoj Europi pao je posljednji bastion. U idućim je godinama malo vjerojatno da će više od jedne od šest zemalja osnivača EU voditi vlada članice EPP-a.

Odluka birača da kazne CDU/CSU na izborima trebala bi biti uzbuna za one koji još uvijek promišljaju kršćansku demokraciju i konzervativne vrijednosti.

Ipak, ne zabrinjava najviše poraz CDU-a. Zabrinjava teška situacija svih zapadnoeuropskih stranaka članica EPP-a. Budući da će ljevičarski vođa zauzeti njemačko mjesto u Vijeću EU, kršćanske demokrate uglavnom će predstavljati vlade iz Srednje Europe. Koje su većinom pod pritiskom medija srednje struje i bruxelleskih birokrata. Za razliku od zapadnoeuropskih kolega, oni se i dalje drže. To nije slučajno. Oni govore narodu i nastoje ga zastupati. Nasuprot tome, birači su u više slučajeva žestoko kaznili bivše stranke desnog krila koje su se odlučile zaštititi od napada liberala zanemarivši svoje vrijednosti i podlegavši ljevičarskim politikama. U Europi je CDU bila najveća članica EPP-a koju je ljevica najmanje napadala. I doživjela je istu sudbinu kao i ostale zapadnoeuropske članice EPP-a.

EPP više ne predstavlja europske kršćansko-demokratske birače. EPP pati zbog slabog vodstva i otrovnog okruženja nastalog suparništvom samoimenovanih kandidata. Dok čekamo povratak desničarskih vlada u Italiji i Španjolskoj, Poljska je najveća zemlja s konzervativnim vodstvom. Rumunjska će uskoro biti najveća zemlja kojom upravlja vlada EPP-a. Obje se suočavaju sa sve većim pritiskom izvana.

Perspektive budućnosti Europe ne mogu biti dalje od vizije zasnovane na kršćansko-demokratskim načelima. Dok su sadašnji čelnici EPP-a dijelili europsku desnicu i vlastitu političku obitelj, ljevica nije imala rezerve u srastanju s ekstremima i prihvaćanju radikalnih ideologija. EPP je oslabio, odrekao se političkog identiteta i izgubio utjecaj.

Europskoj desnici treba renesansa!

Lijep pozdrav,

Međunarodno tajništvo Fidesza

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2023 15:36