STEZANJE VIJAKA

Orban i Vučić pokrenuli željezničko povezivanje dviju pograničnih regija: ‘Srbija je odavno trebala biti u EU‘

Završetak radova, na kojoj bi vlakovi mogli dostizati brzinu do 120 kilometara na sat, očekuje se polovicom studenog 2022. godine.
Orban i Vučić.
 Filip Stevanovic/AFP

Simboličnim stezanjem vijaka na novim tračnicama, premijer Mađarske i predsjednik Srbije pokrenuli su u ponedjeljak radove na obnovi željezničkog pravca između Subotice na sjeveru Vojvodine i grada Szegedina u južnoj Mađarskoj, prenijeli su vojvođanski mediji.

Nakon izgradnje važnog putnog pravca te će dvije pogranične regije, kako su istaknuli Viktor Orban i Aleksandar Vučić, postati razvojno čvorište za turizam, trgovinu i zbližavanje mađarske i srpske kulture i naroda.

Viktor Orban je tom prigodom ponovio kako je Srbija odavno trebala biti u Europskoj uniji.

- Svi dobro znamo da je Srbija vrata Balkana i ključna zemlja za sigurnost Europe. Istina je i znamo da je Srbija već godinama spremna za ulazak u EU - rekao je on na svečanosti kod mjesta Horgoš, blizu srpsko-mađarske granice.

Govoreći o pruzi koja će spajati dva velika grada u susjednim državama, istaknuo je kako je ona "simbol suradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, Mađara i Srba koji grade novu zajedničku budućnost".

Radio televizija Vojvodine i agencija Tanjug su prenijeli da je i predsjednik Srbije naglasio da će obnovljeni željeznički pravac ojačati ekonomske, kulturne i prijateljske veze između Srbije i Mađarske, kao i između Srba i Mađara.

- Građani i gospodarstvo će imati izravan pristup luci Baja na Dunavu i luci Szeged na Tisi, kao i logističkim centrima u Vojvodini i Beogradu. Pruga Subotica - Horgoš će se priključivati na brzu prugu Beograd - Budimpešta, čime korisnici dobivaju pristup jugoistoku i sjeverozapadu Europe - naveo je Vučić.

Idejni projekt rekonstrukcije pruge duge 27 kilometara financirala je EU u okviru IPA programa Mađarska - Srbija, dok je Srbija izdvojila 86,7 milijuna eura kroz kredit OTP banke i iz proračuna.

Završetak radova, na kojoj bi vlakovi mogli dostizati brzinu do 120 kilometara na sat, očekuje se polovicom studenog 2022. godine.

Pruga je izgrađena 1885. godine, kao dio tada značajne željezničke magistrale Baja - Subotica - Szeged. Promet na njoj je u potpunosti obustavljen 2015. kada su se njome služili migranti za masovan ulazak u Mađarsku. Kao i duž cijelog graničnog područja, Mađarska je tada preko tračnica postavila ogradu i bodljikavu žicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:32