EUROPA NA SKLISKOM LEDU

'ORBAN IGRA OPASNU IGRU, EUROPA MU TREBA OČITATI LEKCIJU' Šef Europskog parlamenta napao mađarskog premijera zbog referenduma o migrantima

Viktor Orban, Martin Schulz
 Laszlo Balogh, Eric Vidal / Reuters

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz upozorio je u nedjelju da Mađarska igra "opasnu igru" organizirajući referendum protiv plana premještaja izbjeglica unutar EU.

"Mađarska po ključu raspodjele treba primiti tek oko 2000 izbjeglica. Organizirati referendum o tome je opasna igra", rekao je Schulz za njemačku medijsku grupaciju Funke, vidi se iz dijela ranije objavljenog napisa.

Mađarski premijer Viktor Orban se poigrava "temeljnim načelom EU: dovodi u pitanje utemeljenost europskih zakona u kojima je Mađarska i sama sudjelovala", istaknuo je predsjednik Europskog parlamenta.

Martin Schulz je pozvao čelnike drugih zemalja članica EU koji poštuju propise da Orbanu očitaju lekciju. Trebali bi "reći svom kolegi: tako više ne ide. Solidarnost nije jednosmjerna", ocijenio je europski dužnosnik.

Oko 8,3 milijuna birača treba u nedjelju izaći na birališta kako bi potvrdili Orbanovo protivljenje preraspodjeli izbjeglica u EU.

EK je ovog tjedna podsjetio da referendum neće imati nikakva pravnog učinka na prihvaćene obveze. No, europski čelnici strahuju od novog udarca legitimnosti projekata EU i jedinstvu njegovih članica koje su već izmučene nizom udaraca, među kojima su najteža migrantska kriza od 1945. i britanska odluka da napuste skupinu 28 zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:14