PRUŽIO MU PODRŠKU

Orban: ‘Imamo sreću da u ova teška vremena Slovenija vodi EU, a Janša Sloveniju‘

Dodao je da Janša zbog svog iskustva s komunizmom ima, za razliku od nekih zapadnih lidera, pogled na ‘povijesni horizont‘
Viktor Orban i Janez Janša
 Jure Makovec/AFP

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je u petak u Ljubljani, gdje se održava sastanak predsjednika vlada Višegradske skupine (V4), da "imamo sreću da u ova teška vremena" Slovenija predsjeda EU-om, a njezinu vladu vodi Janez Janša.

"Imamo sreću da u ova teška vremena Slovenija predsjeda EU-om i da njenu vladu vodi Janez Janša", kazao je Viktor Orban čije je zemlja od Poljske preuzela rotacijsko predsjedanje Višegradskom skupinom srednjeeuropskih država.

Predsjednici vlada V4 u petak su u Ljubljani razgovarali o aktualnim europskim temama, a sastali su se i sa slovenskim premijerom Janšom čija je zemlja 1. srpnja preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije.

Orban je naveo da u EU-u više nema podjela na stare i nove članice nego da se ona danas dijeli na one države čiji je nacionalni dug visok, a imaju mali rast i probleme s nekontroliranim migracijama, dok su s druge strane stabilne države u srednjoj Europi koje te procese kontroliraju i imaju stabilnost, nisku razinu duga i visoke najave rasta.

"Janša ima tešku i odgovornu zadaću da te dvije kategorije država poveže", kazao je Orban.

Dodao je kako slovenski premijer Janša zbog svog iskustva kada se borio protiv komunizma ima, za razliku od nekih zapadnih lidera, pogled na "povijesni horizont", pa je zato blizak u pogledima s liderima iz zemalja srednje i istočne Europe.

Zato je Janša, kad procjenjuje što su u EU-u bitna, a što marginalna pitanja, drukčiji od Europskog parlamenta koji se po Orbanovim riječima ne koncentrira na prave i "realne" teme i tako gubi energiju na političke sporove koji su "protivni europskoj budućnosti".

Europski parlament se bavi nebitnim temama i vodi "džihad protiv vladavine prava", kazao je Orban.

Pogledi država Višegradske skupine o opravku Europe nakon pandemije covida-19, o migracijama, klimatskim ciljevima i širenju na zapadni Balkan u "velikoj mjeri" se mjeri podudaraju s prioritetima Slovenije što ih je postavila za svoje predsjedanje EU-om, izjavio je Janša nakon sastanka s predsjednicima vlada V4.

Izjavio je to na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerima zemalja V4 - Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske - Orbanom, Andrejem Babišem, Eduardom Hegerom i Mateuszom Morawieckim.

Čelnici država Višegradske skupine naveli su nakon sastanka da Europsku uniju treba brinuti situacija s migracijama prema Europi koja se, po njihovim riječima, može očekivati iz Afganistana, nakon što ga u cijelosti napuste američki vojnici, ali isto tako iz iz subsaharske Afrike, gdje je sigurnosna situacija također teška.

Janša i lideri Višegradske skupine izjasnili su se za širenje Europske unije prema jugoistoku, te za proširenje šengenskog područja.

Janša je kazao da je Slovenija za konkretne korake u procesu širenja Europske unije na države zapadnog Blkana jer bi ona tako strateškim potezom odgovorila na "brojne izazove" u europskom bližnjem susjedstvu.

Poljski i češki premijer rekli su da ne razumiju zašto se ne prime u Schengen Hrvatska, Bugarska i Rumunjska koje za to "ispunjavaju sve uvjete".

Europski parlament u četvrtak je potvrdio da je Hrvatska ispunila sve uvjete za pristupanje Schengenu.

Slovački premijer Heger je posebno ukazao na važnost cijepljenja u borbi protiv četvrtog vala pandemije covida-19.

Poljski je šef vlade izrazio protivljenje centralizaciji EU-a i založio se za koncept Europe sastavljene od suverenih i jakih samostalnih država koje međusobno što bolje surađuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2022 01:21