MAĐARSKI PREMIJER

ORBAN IZAZVAO BURU U REGIJI 'Pitanje za premijerku, predsjednika i šlager-pjevača: hoće li država i dalje šutjeti na te konstantne provokacije?'

 
Viktor Orban
 AFP

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je u povodu 100. godišnjice mirovnog sporazuma iz Trianona otkrio ploču s povijesnim prikazom dijelova susjednih zemalja u sastavu Mađarske, uključujući Rijeku, izazvao je u nedjelju reakcije u regiji.

Orban je pred spomenikom "Mađarske kalvarije" u spomen gradovima koje je izgubila Trianonskim mirom poručio da "Mađarska ima snažnu i neovisnu državu već 400 godina".

"Mađarska ponovno pobjeđuje ... Nema nijedne nacije na svijetu koja bi mogla izdržati takvo stoljeće, no mi smo izdržali i danas ponovno pobjeđujemo", rekao je Orban u subotu u mjestu Satoraljaujhely, izvijestila je nacionalna agencija MTI.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije odgovorilo na upit Hine za komentar.

Ministar prometa i mora Oleg Butković napisao je u nedjelju na Facebooku da hrvatska vlada nije i neće nasjedati na jeftine provokacije reagirajući na snimku koju je Orban jučer objavio na svojem Facebooku. Na njoj se jasno vidi i ploča s natpisom na mađarskom jeziku “Rijeka - mađarsko more” koja je dio tog spomenika.

"Stavovi mogu biti različiti, ali povijest je povijest. Ne odobravam i osuđujem provokacije koje se tiču temeljnih načela državnosti poput teritorijalnog ustroja", rekao je Butković.

"Rijeka kao i cijelo područje hrvatskog Primorja, s obzirom na bogatu povijest zaslužuje isključivo poštovanje i dijalog s ciljem napretka, a ne nacionalističko veličanje i simbolične provokacije", smatra on.

Podsjetio je da je Rijeka uz Istru prva pružila otpor fašizmu. "Stoga želim odnos prema njoj kakav i zaslužuje, državnički i pun poštovanja", istaknuo je ministar prometa.

Šef oporbenih socijaldemokrata Davor Bernardić kazao je kako ne očekuje reakciju vlade na otvaranje spomenika na mađarsko-slovačkoj granici.

"Riječ je o Plenkovićevom prijatelju. Orban je poznat po tome što svojata hrvatski teritorij. Plenković zajedno s Ćorićem, za nagradu mađarskom premijeru, dostavlja naftu u Budimpeštu", izjavio je Bernardić.

Na spomen ploču sa zemljovidom Mađarske prije raspada Austro-Ugarske koja obuhvaća dijelove današnje Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunjske, Ukrajine reagirao je glasnogovornik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton pitanjem čelnicima Srbije do kada će šutjeti.

"Pitanje za premijerku, predsjednika i šlager-pjevača, ministra vanjskih poslova: hoće li država i dalje šutjeti na konstantne provokacije i bezobrazluke Viktora Orbana?", napisao je Marton na Twitteru, prenosi agencija Tanjug.

Marton smatra da je riječ o teritorijalnim pretenzijama mađarskog premijera te pita ulaze li takve izjave u do sada "najbolje odnose između Srbije i Mađarske" kojima se hvale srbijanski dužnosnici.

A picture taken on May 26, 2020 in Budapest, shows a view of the
ATTILA KISBENEDEK / AFP

Tanjug navodi da je ukupno 12.500 gradova, sela i općina koje su do 1920. godine pripadale Mađarskoj, odnosno Austro-Ugarskoj, upisano je slovima od nerđajućeg čelika na spomeniku nedaleko od glavnog ulaza u parlament.

A picture taken on May 26, 2020 in Budapest, shows a view of the
ATTILA KISBENEDEK / AFP

Orban je u svibnju na svojem službenom Facebooku profilu objavio fotografiju globusa na kojem su iscrtane nekadašnje granice Mađarske koja obuhvaća i velike dijelove teritorija Hrvatske, Srbije i Rumunjske.

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je tada da su "bilo kakve teritorijalne pretenzije u Europskoj uniji nezamislive jer su sve države priznale jedna drugu" i da se "uvijek znala granica između Mađarske i Hrvatske".

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je hrvatskim maturantima da uče iz povijesti, ali gledaju u budućnost.

On je na Facebooku napisao da većina europskih zemalja "u ormarima" ima povijesne karte na kojima su njihove zemlje veće nego danas, "ali su one neostvarive i uvijek iritiraju susjede".

Budućnost susjedima

Završetkom Prvog svjetskog rata 4. lipnja 1918. u palači Trianon u Versaillesu potpisan je sporazum kojim je Mađarska, kao dio poražene Austro-Ugarske morala predati dvije trećine svog teritorija i polovicu svog multietničkog stanovništva.

Orban je u govoru u subotu rekao da se Mađarska održala unatoč Turcima, njemačkoj hegemoniji i sovjetskoj čizmi, a nestale su i Čehoslovačka, Jugoslavija i Sovjetski savez i britanski i francuska imperij.

Osudio je Zapad jer je pokidao tisućljetne granice i povijest srednje Europe izručivši Mađarsku i druge države regije "neprijateljima, vladi boljševika".

A picture taken on May 26, 2020 in Budapest, shows a view of the
ATTILA KISBENEDEK / AFP

"Središnja Europa bila je ponovno nemoralno iscrtana. Nikad nećemo zaboraviti što su nam učinili", rekao je Orban.

Pozdravio je što Mađari grade zajedničku budućnost sa susjedima: Slovačkom, Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom i ocijenio da je povijest "dala šansu, možda zadnji put, narodima Središnje Europe da se otvore novoj eri".

"Naša politička, duhovna, gospodarska i kulturna gravitacijska sila raste iz dana u dan. Povratak Mađara tek je počeo", zaključio je Orban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:01