MILIJARDE U IGRI

Orban je slomljen: U Bruxellesu pao veliki dogovor, Ukrajini stiže enormna pomoć! Oglasila se Rusija

Na zadnjem samitu sredinom prosinca 26 članica postiglo dogovor o pomoći Ukrajini i jedno je Mađarska bila protiv

Viktor Orban 

 Daniel Pier/Nurphoto Via Afp

Čelnici svih 27 država članica postigli su na izvanrednom samitu u Bruxellesu dogovor o paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

“Imamo dogovor. Svih 27 čelnika složilo se oko dodatnog paketa potpore od 50 milijardi eura za Ukrajinu unutar proračuna EU-a. Ovo osigurava postojano, dugoročno, predvidljivo financiranje za Ukrajinu”, objavio je Michel na društvenoj mreži X.

Izvanredni samit sazvan je jedino zato da se pokuša pridobiti suglasnost Mađarske. Na zadnjem samitu sredinom prosinca 26 članica postiglo dogovor o pomoći Ukrajini i jedno je Mađarska bila protiv.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je ovo ‘dobar dan za Europu‘. Rekla je da Europsko vijeće ispunjava scvoje prioritete, što uključuje potporu Kijevu protiv ruske invazije.

O svemu su se oglasile i Ukrajina i Rusija. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je pozdravio jednoglasnu odluku i rekao da će ona ojačati dugoročnu gospodarsku i financijsku stabilnost, a to nije ništa manje važno od vojne pomoći i sankcijskih pritisaka na Rusiju.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal zahvalio je čelnicima EU-a na nepokolebljivoj potpori nakon što je odobren paket financija za Kijev. Rekao je da su članice EU pokazale solidarnost i jedinstvo prema ukrajinskom narodu.

- Svaki vaš glas je značajan doprinos našoj zajedničkoj pobjedi, napisao je Šmihal u objavi na društvenoj mreži X.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je današnji sporazum ‘korak povijesnih razmjera‘.

- To pokazuje da je svaki razgovor o navodnom umoru ili opadanju potpore jednostavno lažan. Europa je još jednom pokazala svoju snagu i sposobnost donošenja važnih odluka neovisno o drugima. EU prednjači i daje primjer ostatku svijeta, rekao je Kuleba.

Iz Kremlja su pak optužili SAD da pokušava prebaciti teret potpore Ukrajini na pleća europskih poreznih obveznika. Rusija je dodala da će Kijev i Zapad i dalje ‘imati problema‘, kao i da Zapad pokušava demonizirati Rusiju kako bi izgledala kao neprijatelj.

The Guardian piše da Orban nije prije današnjeg dogovora pristao na kompromis. Izaslanici nekih od ključnih država članica uključenih u jutrošnje pregovore rekli su da Orban ‘ništa nije dobio‘ i da ‘jednostavno nije vidio nijednu drugu opciju‘.

Sam Orban još nije javno reagirao na dogovor o financiranju Ukrajine. Nije još razgovarao s novinarima, niti je bilo što objavio na društvenim mrežama.

Izvori kažu da su stekli dojam da je Orban jutros znao da je sve gotovo.

- Nije bio ljut ili tako nešto, ali već je znao, rekao je jedan insajderski izvor za Guardian.

Orbanov politički savjetnik je ranije za Bloomberg rekao da je Mađarska spremna povući svoj veto u zamjenu za milijarde sredstava koje je blok zamrznuo od 2022. Međutim, taj diplomat kaže da će sredstva ostati zamrznuta bez obzira na današnji dogovor. Budimpešta još uvijek mora ispuniti svoje obveze kako bi imala pravo na otključavanje tih financija.

Podsjetimo, Europska je komisija uskratila oko 30 milijardi eura financiranja Budimpešti dok ne riješi probleme vladavine prava, ljudskih prava i mita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:29