IZVRŠNA UREDBA

Orban knjige za djecu koje govore o homoseksualnosti zabranio unutar 200 metara od škola i crkvi

Uredba regulira kontroverzni zakon koji zabranjuje oglašavanje u kojem se prikazuje pripadnike LGBT zajednice
Viktor Orban
 Beata Zawrzel

Mađarski premijer Viktor Orban ograničio je prodaju knjiga za djecu koja govore o istospolnim vezama izvršnom uredbom objavljenom u petak.

Uredba objavljena u Službenom listu, regulira kontroverzni zakon koji zabranjuje oglašavanje u kojem se prikazuje pripadnike LGBT zajednice.

Mađarski parlament kojim dominira Orbanova stranka Fidesz, odobrio je zakon u lipnju.

Oporba i borci za ljudska prava taj zakon kritiziraju kao otvorenu cenzuru, a Europska komisija smatra ga diskriminatornim i poduzela je pravne korake protiv Mađarske.

Novom uredbom kaže se da knjige za djecu koje "prikazuju devijacije od rodnog identiteta dobivenog rođenjem ili promjenu spola ili spolnost koja je samoj sebi svrha, kao i koje prikazuju ili populariziraju homoseksualnost" ne smiju biti izložene u izlozima knjižara ili biti vidljive u trgovinama.

Takve "uvredljive" knjige ne smije se prodavati u krugu od 200 metara od škola i crkvi. Moraju imati omote koji potpuno prekrivaju njihove korice.

Odluka stupa na snagu za 30 dana.

Zakon koji ograničava širenje informacija o homoseksualnosti i transrodnim temama zabranjuje među ostalim knjige i drugi sadržaj koji prikazuju istospolne veze kao dio svakodnevnog života među mlađima od 18 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2022 06:49