IZBORI U MAĐARSKOJ

Orban: ‘Morali smo slomiti moćne neprijatelje - ljevicu, medije, Soroša, Zelenskog...‘

Ankete su najavljivali veliku bitku Fidesza i ujedinjene oporba, ali od toga, čini se, neće biti ništa...
 Attila Kisbenedek/AFP

NOVO 22.56 - Viktor Orban održao je pomalo bizaran govor u kojem je spominjao poniznost i tešku borbu, ali nije propustio priliku 'bocnuti' svoje omiljene neprijatelje.

- Izborili smo takvu veliku pobjedu da se to vidi s Mjeseca, ali i iz Bruxellesa - rekao je Orban.

image
Attila Kisbenedek/AFP

- Bilo je zabavnom obavili smo pravi muški posao. Izgledamo stvarno dobro, možda nikad bolje! Napravit ćemo sve da opravdamo povjerenje mađarskog naroda. Međutim, ova velika pobjeda hatjeva i veliku poniznost. Večeras moramo biti ponizni.

Međutim, Orban nije ostao ponizan kada je govorio o svojim protivnicma.

- Ovo je pobjeda za pamćenje iz razloga što je trebalo slomiti moćne neprijatelje, ljevicu u zemlji i inozemstvu, razne medije, Sorošev novac, pa čak i ukrajinskog predsjednika. Nikada nismo imali toliko neprijatelja, ali ne postoji taj novac koji nas može zaustaviti ako smo složni.

Za kraj je imao poruku za Europu.

- Demokršćanska politika nije prošlost, ona je budućnost!


21.56 - Nakon 43 posto obrađenih glasova Fidesz ima ogromnih 57,2 posto što mu osigurava čak 134 mjesta u parlamentu. S druge strane, ujedinjena oporba je osvojila tek 57 mjesta u parlamentu.


21.10 - Nakon 23 posto obrađenih listića čini se da je na pomolu velika pobjeda Fidesza i Viktora Orbana. Po tome Fidesz osvaja čak 61,93 posto glasova što osigurava vladajućima čak dvije trećine parlamenta. Ako tako završi, onda će to biti puno uvjerljivija pobjeda Viktora Orbana nego što su mu ankete predviđale.


Mađari su u nedjelju u velikom broju izašli na parlamentarne izbore na kojima se konzervativni premijer Viktor Orban nada osvojiti četvrti uzastopni mandat. Suočavajući se s Orbanom, šest oporbenih stranaka dogovorilo je savez bez presedana kako bi svrgnuli s vlasti 58-godišnjeg čelnika.

Optužen od strane Bruxellesa za višestruke napade na vladavinu prava, Orban je tijekom 12 godina gušio pravosuđe i medije dok je zagovarao ultrakonzervativnu viziju društva.

Birališta su zatvorena u 19 sati nakon velikih gužvi - odaziv je bio 67,8 posto pola sata prije zatvaranja, što je brojka vrlo blizu one iz 2018. godine.

U nedostatku izlaznih anketa, prve projekcije bit će poznate tek kasnije navečer. Većina ispitivanja javnog mnijenja daje prednost Fideszu, vladajućoj stranci, ali bitka nikada nije bila tako blizu i analitičari ostaju oprezni.

Između ostalog, i agencija Median, koja je objavila da je Fidesz, prema njihovim istraživanjima, osvojio 49 posti glasova, a opozicija 41 posto. U prijevodu, to znači da je vladajuća partija sa 121 zastupnik zadržala većinu u parlamentu. Oporba je, po tom istraživanju, osvojila 88 mjesta.

Odjeven u crni sako, Orban je sa suprugom Aniko Levai glasao rano ujutro u školi u predgrađu Budimpešte, obećavajući "veliku pobjedu".

Oporbeni čelnik Peter Marki-Zay, katolik i otac sedmero djece, ubacio je svoj glasački listić u glasačku kutiju sa svojom obitelji, nakon što je prisustvovao misi u svom gradu Hodmezovasarhelyju na jugoistoku zemlje.

Iako se i dalje nada pobjedi, 49-godišnji konzervativni gradonačelnik Marki-Zay osudio je "nepoštene i nemoguće uvjete" koji imaju za cilj omogućiti njegovom suparniku da "zauvijek ostane na vlasti".

Glasanje je održano prvi put pod nadzorom više od 200 međunarodnih promatrača. Vladajući Fidesz i oporbeni savez također su rasporedili na tisuće promatrača dobrovoljaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:39