VIŠE NIJE SAM

Orban našao partnera u ‘trolanju‘ EU, u Bruxellesu sliježu ramenima: ‘Jedan je nebitan, ali drugi je ozbiljna opasnost‘

Dok u EU prevladava mišljenje da Robert Fico nije nekakav problem, drugačije stvar stoji s Viktorom Orbanom

Robert Fico i Viktor Orban

 Vladimir Simicek/Afp

Mađarski premijer Viktor Orban proveo je protekli tjedan drsko ‘trolajući‘ Zapad - rukovao se s Vladimirom Putinom, usporedio Europsku uniju s opresivnim Sovjetskim Savezom i obećao da će blokirati novu tranšu pomoći Ukrajini, piše Politico.

Nadmeni mađarski vođa sada se naumio udružiti s novoizabranim slovačkim vođom Robertom Ficom, koji također podržava Putina, kako bi zajedno ‘nervirali‘ čelnike EU-a u četvrtak u Bruxellesu.

EU sliježe ramenima

EU kolektivno sliježe ramenima i obećava da će Mađarskoj deblokirati 13 milijardi eura u zamjenu za provedbu reformi kako bi se uskladila s europskim standardima na području vladavine prava.

„A Slovačka je nevažna, ona nema gotovo nikakav utjecaj. Oni trebaju svoja kohezijska sredstva i dobru volju EU-a, zaista si ne mogu priuštiti da u Bruxellesu prave probleme. Za Orbana je puno važniji gubitak Poljske kao saveznice, oni su imali pravu težinu zbog svoje veličine", rekao je jedan europski dužnosnik.

Slično razmišlja i jedan francuski dužnosnik koji je naglasio također da je Orban, unatoč glumatanju da je protiv Europske unije, na kraju uvijek postupio kako se od njega tražilo kad su posrijedi bile važne odluke na razini EU-a.

„Očito je da signal odaslan tim prizorom (rukovanja Orbana i Putina) nije pozitivan i da nije koristan”, rekao je dužnosnik Elizejske palače. „Ali ako se odmaknemo i pogledamo što su Europska unija i Mađarska učinile u pogledu rata koji je Rusija izazvala u Ukrajini, lako vidimo da su sve odluke bile donesene jednoglasno”, uključujući odluke o sankcijama protiv Rusije i potpori Ukrajini.

Ipak, Orbanov dar za izazivanje razdora ne treba samo tako odbaciti. Premda su europske sankcije protiv Rusije bile dogovorene, Mađarska je redovito odugovlačila kako bi izborila ustupke.

‘Orban je sigurnosni rizik‘

Isto tako, njegov sadašnji prkos prema NATO-u i Washingtonu sve više zabrinjava zemlje u srednjoj i istočnoj Europi.

Diplomati iz regije u privatnim razgovorima pitaju se zašto bi zapadne sile trebale i dalje dijeliti osjetljive informacije s Mađarskom ako je njezin vođa na prvom mjestu lojalan Rusiji.

„Da sam ja na mjestu Ukrajine, ne bi mi bilo ugodno dijeliti bilo kakve planove sve dok je Orban u prostoriji”, rekao je jedan visoki diplomat koji je želio ostati neimenovan.

Anton Hofreiter, predsjednik Odbora za europske poslove njemačkog parlamenta, iz redova Zelenih, slično razmišlja.

„Ponašanje Viktora Orbana štetno je za Europsku uniju. Iako stalno vrijeđa EU, mađarski premijer oblijeće autoritarne režime isključivo u nadi da će privući nova sredstva za svoj korumpirani sustav. U takvoj situaciji bilo bi kobno deblokirati zamrznuta sredstva mađarskoj vladi”, rekao je.

„Moramo biti jasni. U vrijeme kad Rusija koristi hibridna sredstva ratovanja i protiv država članica EU, Viktor Orban sve više postaje sigurnosni rizik za Europu.”

Baltički čelnici slično misle. Estonska premijerka Kaja Kallas ocijenila je da je to rukovanje „jako, jako neugodno”, a litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je za Politico da Europa mora na to „početi obraćati pozornost”. „Tišina bi se mogla smatrati odobravanjem”, rekao je.

Neki baltički čelnici namjeravaju izraziti zabrinutost izravno Orbanu na sastanku europskih čelnika u četvrtak i petak.

‘Izbacite njega ili njegovu zemlju‘

Doista, ranije ove godine SAD je sankcionirao banku u Mađarskoj koja je povezana s Rusijom, a američki Kongres razmatra sankcioniranje pojedinih mađarskih državljana.

EU je u prošlosti slično postupao - 14 država članica uvelo je bilateralne sankcije protiv Austrije nakon što je u austrijsku vladu ušao krajnji desničar Joerg Haider, a neki kritičari smatraju da bi to trebalo učiniti ponovno.

„Taj čovjek (Orban) ne bi trebao biti prihvaćen kao vođa zemlje u EU-u ili NATO-u”, istaknuo je u tvitu švedski ekonomist i bivši član Atlantskog vijeća Anders Åslund. „Izbacite ili njega ili njegovu zemlju! Ako takva pravila ne postoje, stvorite ih!”

Orban trenutačno koči novi paket europske financijske pomoći Ukrajini koja je hitno potrebna dok se odupire ruskoj ofenzivi u Avdiivki i nastoji pokriti proračunski manjak.

Međutim, upitani o izgledima za strože mjere protiv Mađarske diplomati iz nekoliko zapadnoeuropskih zemalja rekli su da se u dogledno vrijeme to ne očekuje.

Jedan diplomat koji je želio ostati neimenovan rekao je da „ne postoje vjerodostojni pokazatelji sigurnosnih službi da postoji rizik - na tom području”, govoreći o mađarskim kontaktima s Rusijom.

U vrijeme kada rat između Izraela i Hamasa dominira međunarodnim naslovnicama i čelnici nastoje biti jedinstveni u pogledu tog sukoba, diplomati su rekli da je Mađarska drugorazredno pitanje, ističući da je Orban do sada potpisao svaki paket pomoći Ukrajini i sankcija protiv Rusije.

Pitanje Fica

Uz to, tvrde da je on sada izoliraniji nego ikad prije budući da je njegov nekadašnji saveznik, poljski desničarski premijer Mateusz Morawiecki poražen na parlamentarnim izborima ovaj mjesec.

Što se tiče Fica, slovački vođa koji je obećao da neće poslati „nijedan komad streljiva” Ukrajini, on nije velik rizik za EU.

Jedan europski diplomat istaknuo je također da su Fica do sada slušali samo kao za kandidata na izborima, a još ne kao člana Europskog vijeća. „Ponekad se to razlikuje”, rekao je.

Ne samo da je Slovačka, zemlja s pet milijuna stanovnika, premala da bi imala bilo kakav ozbiljan utjecaj na donošenje odluka u EU-u, nego i njezin vođa ima puno slabiju kontrolu nad zemljom od Orbana u Mađarskoj.

„Bolje je surađivati s njime (Ficom) nego ga izopćiti, što bi ga stjeralo u kut. A u tom kutu naići će na Orbana”, rekao je Vladimír Vaňo, ekonomist GLOBSEC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:45