TAKTIKA ODUGOVLAČENJA

Orban nećkanjem oko embarga mnogima u EU učinio uslugu: ‘Oni šute, a on sve obavlja za njih‘

Nakon što je prethodnih pet rundi sankcija izglasano zavidno brzo i jedinstveno, lideri EU došli su do točke kada penali Putinu donose povećani trošak i veliki rizik

Viktor Orban i postrojenje Janafa

 Matija Djanjesic/Cropix/Afp

Mađarski premijer Viktor Orbán mogao bi naposljetku prihvatiti financijsku naknadu da podrži plan Europske komisije o sankcioniranju ruske nafte, ali u petak je u Bruxellesu bilo naznaka da ni lideri mnogih drugih država članica EU nisu bili posebno pogođeni odgodom koju je prouzročilo negodovanje iz Budimpešte.

Orbánovo protivljenje sankcijama na rusku naftu pomoglo je Slovačkoj i Češkoj, državama koje također strahuju da će trpjeti visoku ekonomsku cijenu zbog predloženog embarga, ali su puno tiše u prigovaranju, piše Politico.

Na južnom obodu Europske unije zemlje poput Španjolske, Portugala i Italije, koje se muče s povećanjem cijene energenata, također ne pokazuju veliki entuzijazam zbog sankcija na rusku naftu, što se smatra vrlo skupim, ali nužnim korakom za kažnjavanje Moskve. Iako je tjedan okončan bez sporazuma o sankcijama, diplomati i birokrati EU, prenosi Politico, izrazili su blagi optimizam da bi Orbán naposljetku mogao prihvatiti prijedlog, zajedno s isplatom od oko 500 milijuna eura za diverzifikaciju energetskog sektora Mađarske te 200 milijuna eura kako bi se proširili kapaciteti Jadranskog naftovoda.

Iščekivanje je postalo nova igra u Bruxellesu. Nakon što je prethodnih pet rundi sankcija izglasano zavidno brzo i jedinstveno, lideri EU došli su do točke kada penali Putinu donose povećani trošak i veliki rizik za vlastita gospodarstva, a to prilično testira jedinstvo Unije.

"Ovo je delikatna faza za jedinstvo EU. Ponašanje Mađarske nije novost, ali ne mogu poreći da je jedinstvo koje smo pokazivali do sada na kocki", kazao je jedan diplomat za Politico.

Drugi diplomat, pak, navodi da Orbán svojim odugovlačenjem radi uslugu mnogima.

"Nijemci, Talijani i drugi, svi su rekli da će podržati embargo na plin, ali čini mi se da ovo kupovanje vremena cijene u mnogim glavnim gradovima."

U Bruxellesu mnogi vjeruju da je Orbánova taktika odugovlačenja i dio plana da od Komisije dobije ustupke po pitanju uskraćivanja sredstava zbog kršenja vladavine prava u zemlji. Nekoliko diplomata i dužnosnika vjeruju da cijela stvar traje toliko dugo zbog nedostatka međusobnog povjerenja između Budimpešte i Komisije te da Orbán zahtijeva najčvršće moguće garancije da će dobiti novac koji traži.

U međuvremenu se neke zemlje EU nadaju da će ova odgoda stvoriti dovoljno vremena da u Ukrajini dođe do primirja. U intervjuu za RAI predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je da je francuski predsjednik Emmanuel Macron od njega tražio da Ukrajina prepusti Rusiji osvojeni teritorij kako bi se Putinu dao način da okonča rat i pritom spasi obraz.

Lideri zemalja EU dogovorili su se da će okončati svoju ovisnost o ruskom plinu i nafti, ali kraj borbi u Ukrajini dao bi im vremena da tu tranziciju obave nešto prihvatljivijim tempom.

"EU će prekinuti svoju ovisnost o ruskom plinu, odluka je donesena, ali jedna je stvar to raditi u žurbi i pod pritiskom, a sasvim druga je kada možete ublažiti negativne efekte jer imate više vremena", kaže diplomat EU Politicu.

No, taj scenarij je teško očekivati. "Mi želimo da Rusi odu iz naše zemlje. Mi nismo na ruskom teritoriju. Nećemo pomoći Putinu da spasi obraz tako što ćemo to platiti predajom naše zemlje. To ne bi bilo pravedno", rekao je Zelenski u intervjuu za RAI.

Dužnosnici EU priznali su u petak da ne moraju nužno čekati pristanak Mađarske. Pravno gledano, svaka od zemalja članica može pojedinačno uvesti svoj embargo na rusku naftu i plin. Ali namjera je i dalje zadržati svih 27 zemalja kao jedinstven blok, a takav pokušaj zaobilaženja Orbána samo bi stvorio rizik 27 odvojenih debata među zakonodavcima u glavnim gradovima zemalja članica.

Jedan dužnosnik EU izrazio je uvjerenje da će Orbán do sredine narednog tjedna biti spreman proglasiti sebe pobjednikom u pregovorima s Komisijom i supotpisati embargo.

"Orbán ne vjeruje nikome i želi vrlo čvrste garancije za sve što mu je Komisija obećala. On je tvrd pregovarač, vrlo je dobar u odugovlačenju, ali na kraju se vrati za pregovarački stol", rekao je diplomat EU za Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:18