UČI OD PUTINA

Orban osnovao agenciju koja ima jezive ovlasti: ‘U demokracijama ovo još nije nikad viđeno!‘

Ured za zaštitu suvereniteta (SPO) je počeo s radom prošlog mjeseca...

Viktor Orban, Vladimir Putin

 Grigory Sysoev/Sputnik/Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban koristi novoosnovanu agenciju kako bi suzbio neslaganje o onome za što njegovi kritičari kažu da je inspirirano Rusijom i Vladimirom Putinom.

Ured za zaštitu suvereniteta (SPO) je počeo s radom prošlog mjeseca, navodno kako bi se spriječilo inozemno financiranje političkih kampanja. No kritičari su upozorili da je nadležnost te agencije tako slabo definirana da može ciljati bilo koju javnu osobu, bilo da je riječ o političarima, novinarima ili skupinama za građanska prava, a to nalikuje na ranu fazu ruske represije uoči sveobuhvatnog rata u Ukrajini.

Kritičari kažu da je Orbanov cilj prekinuti sve veze sa zakladama i donatorima u inozemstvu, posebice u SAD-u.

- Od kraja 1980-ih Mađarska nije dopustila tajnim službama da na ovakav način sustavno ciljaju politiku i javni diskurs, rekla je supredsjednica Mađarskog helsinškog odbora (organizacija za ljudska prava) Marta Pardavi.

Osnivanje SPO-a je, kaže, naježilo Orbanove kritičare.

- Propagandna je poruka da će vas vlasti ispitati ako koristite strana sredstva. Postoji ogroman informacijski vakuum, puno je tjeskobe, dodaje Pardavi.

SAD i EU su godinama Orbana pozivale da zaustavi svoje kampanje zastrašivanja inspirirane Rusijom i konsolidaciju političkog propagandnog stroja koji je prisilio neovisne medije, skupine za ljudska prava i sveučilišta da se zatvore ili presele svoj rad u inozemstvo. No ova nova agencija je nešto na sasvim drugoj razini.

Po zakonu je dopušteno tražiti pomoć državnih obavještajnih agencija. Njihov rad nema sudski nadzor, niti postoji pravni lijek.

- Ovo je apsolutno autoritarna metoda. Preuzima se informacijski pritisak iz ruskih i bjeloruskih uzora i koristi ga se mnogo učinkovitije nego što bi to čak i Putin činio, kaže András Rácz, stručnjak za Rusiju pri Njemačkom vijeću za vanjske odnose.

Američki veleposlanik u Budimpešti David Pressman nazvao je konstrukciju ‘zaštite suvereniteta‘ razlogom za zabrinutost.

- Ne znam ni za što slično u bilo kojoj demokraciji na svijetu, a posebno ne unutar NATO-a i EU, rekao je Pressman za Financial Times.

Europska je komisija pokrenula pravni postupak uz tvrdnje da nova agencija krši zakone EU.

Mađarska vlada je rekla da Budimpešta neće odustati, a ističu i da je prihvaćanje stranih sredstava za kampanju sada kazneno djelo.

Inozemno je financiranje ključno za većinu mađarskih nevladinih organizacija i politički aktivnih organizacija.

Čak se i Orbanova stranka Fidesz u svojim ranim danima oslanjala na strane fondove, primajući potporu od Georgea Sorosa koji je kasnije postao središnja meta Orbanovih negativnih kampanja.

Posljednjih je godina Orban o financiranju iz inozemstva govorio kao o sredstvu nedopuštenog utjecaja, a primatelje toga novca nazivao je stranim agentima.

Nova je agencija osmišljena kako bi spriječila da se to ikada više dogodi, rekao je krajem prošle godine Orban.

- Nepošteno je da netko želi utjecati na političke odluke koristeći strani novac. To je očito u interesu onih koji njima rukuju, dodao je Orban.

Orban u svojim optužbama ističe slučaj u kojem je oporbeni kandidat priznao primanje milijuna dolara od SAD-a.

Péter Márki-Zay, Orbanov protukandidat iz 2022., rekao je da za izbornu kampanju nije koristio američka sredstva. Njegov politički pokret ‘Mađarska za sve‘ priznao je da je primio nekoliko milijuna dolara od mađarske inicijative sa sjedištem u SAD-u. Vlada je tvrdila da se ta američka skupina koristila kao neslužbeni politički akcijski odbor za kampanju protiv premijera.

Action for Democracy u svom godišnjem izvješću navodi da njihova aktivnost nema nikakve veze s političkim strankama ili kampanjama i da je neprihvatljivo da mađarska vlada koristi obavještajne službe u političke svrhe.

- To je njihov način zastrašivanja mađarskog civilnog društva unutar i izvan granica Mađarske, ističe se.

Orban je 2022. osnovao novu obavještajnu agenciju, Nacionalni informacijski centar (NIK), krovnu skupinu nad svim drugim tajnim službama. Ta je agencija izradila izvješća o Action for Democracy te je navodno pratila financiranje Márki-Zaya sve do Demokratske stranke američkog predsjednika Joea Bidena.

Izvješća su Orbanovi saveznici iskoristili kako bi okaljali oporbu i prikazali premijera kao branitelja Mađarske od stranog uplitanja.

NIK je prošlog ljeta izradila još jedno izvješće o nevladinim organizacijama koje financira SAD.

Izvješće je otkrilo pojedinosti poput prometa bankovnih računa skupina za ljudska prava Amnesty International, Helsinškog odbora, kao i lokalnog think-tanka Political Capital i lijevo orijentiranih internetskih medija Partizán.

Organizacije koje su bile na meti NIK-a rekle su za Financial Times da će se usprotiviti novoj agenciji i njezinom zastrašivanju.

Direktor Political Capitala Péter Krekó rekao je da njegov think-tank neće promijeniti smjer.

- Autocenzura bi bila najgori učinak zakona, rekao je.

Drugi su neovisni mediji postupno istisnuti iz ugovora s Orbanovim prijateljskim tvrtkama te su bili prisiljeni smanjiti broj zaposlenih tijekom godina.

Politički aktivist koji je osnovao Partizán, Márton Gulyás, usporedio je novostvorenu agenciju s ‘napunjenim oružjem na stolu‘, rekavši da Orban može odlučiti hoće li to oružje koristiti ili će njime samo prijetiti kritičarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:49