NOVI PROJEKT

Orban otjerao Sorosa pa pozvao kinesko sveučilište, znanstvenici zabrinuti: ‘Znate što će uslijediti?‘

Mnoge plaši način na koji se Orban obračunava s obrazovnim sektorom i kako ga prilagođava sebi i svojim ciljevima
Viktor Orban
 Francisco Seco/POOL/AFP

Kinesko sveučilište otvara se u Budimpešti kao prvo i zasad jedino kinesko sveučilište u Europskoj uniji, a mađarska vlada na čelu s Viktorom Orbanom u znak dobrodošlice donirat će 2,2 milijuna eura za njegov kampus. Nova visokoobrazovna institucija, podružnica Sveučilišta Fudan iz Šangaja, svoja bi vrata trebala otvoriti za studente 2024. godine, piše danas Financial Times.

Mjesta za novu obrazovnu instituciju i njezine stipendiste ima. Samo godinu i šest mjeseci ranije, iz Budimpešte je protjerano Srednjoeuropsko sveučilište (CEU) koje financira liberalni milijarder mađarskih korijena George Soros, trn u peti mađarskog premijera i njegove političke agende. CEU je djelovalo u Budimpešti 30 godina, a bilo je na vrhu ljestvice po kvaliteti pruženog obrazovanja u zemlji, dodaje FT.

Obračun s obrazovnim sektorom

Mnoge plaši način na koji se Orban obračunava s obrazovnim sektorom i kako ga prilagođava sebi i svojim ciljevima. Europski sud pravde u listopadu je objavio da način na koji se Orban riješio CEU (Central European University, originalni naziv) krši mađarske obaveze pred Svjetskom trgovinskog organizacijom te je protivan stavcima Povelje o temeljnim pravima EU vezano za akademsku slobodu.

Agnes Szunomar, istraživačica s Mađarske akademije znanosti, izjavila je da je dogovor vlade i Fudana izraz "bezuvjetne ljubavi Mađarske i Kine". - Mnoge zemlje u Europi imaju sporazume i suradnju s kineskim sveučilištima - objasnila je Szunomar.

- No, dovođenje Fudana u Budimpeštu dokaz je da je Mađarska spremna potkopati vlastiti obrazovni sustav dovodeći stranu konkurenciju većeg globalnog prestiža i s više resursa od bilo koje domaće institucije - kaže ona.

- Sa svojim golemim proračunom i kapacitetom za izdavanje dvostrukih diploma Fudan bi mogao odvući vodeći akademski kadar s mađarskih fakulteta izazivajući odljev mozgova - dodala je Szunomar.

Fudan je 34. na ljestvici Globalne svjetske ljestvice sveučilišta QS. Nudit će studije iz područja međunarodnih odnosa, ekonomije, medicine i tehničkih znanosti za 6000 studenata.

​Dok se ne otvori kampus u Budimpešti, nudit će zajedničke programe i diplome s četiri mađarska sveučilišta. - Imajući na umu prestiž, očekivao bih da se Fudan smjesti u London, Berlin Ili Pariz. Ali današnja Mađarska, koju Orban drži u čvrstom stisku, predstavlja puno sigurniju okolinu. U Zapadnoj Europi Fudan bi možda bio suočen s nadzorom ili kontrolom, moguće i kritikom, ali ovdje se ničega ne moraju bojati - komentirao je Tamas Matura, osnivač Centra za azijske studije središnje i istočne Europe.

Ljubav s Pekingom

Ljubav s Pekingom cvate otkako se Orban vratio na vlast 2010. godine. Mađarska je od toga profitirala. Ona je domaćin najvećeg opskrbnog centra telekoma Huawei izvan Kine. Ta kompanija zapošljava 0,5 posto svih zaposlenih u Mađarskoj, 0,4 posto BDP-a i 0,4 posto ukupnog prihoda od poreza prema podacima Oxford Economicsa, britanske konzultantske tvrtke.

Svoj odnos s Kinom Mađarska je prošle godine dodatno zapečatila kad je uzela 20-godišnji zajam od 1,9 milijardi dolara od Pekinga za gradnju željeznice do Beograda. U travnju je parlament dao vladi izvanredne ovlasti te je također potvrdio da su svi detalji u vezi s tim projektom povjerljivi jer je to potrebno kako bi se osigurala pozajmica.

U Mađarskoj je nadalje čak pet Konfucijevih instituta koji nude jezične tečaje, a prema nekima, šire i kinesku propagandu, navodi FT.

Vlada vezano za sveučilište Fudan kaže da će ono podići kvalitetu i infrastrukturu obrazovanja u zemlji. Također bi trebalo potaknuti nove kineske investicije u zemlju. S druge strane, vlada je otjerala CEU, a 2018. godine je s liste studijskih programa prognala i "rodne studije".

Fudan, pak, ima mutnu prošlost kad je riječ o slobodama kako se one njeguju i shvaćaju u Europi. Naime, pretprošle godine, usred gušenja sloboda kineskih sveučilišnih predavača, Fudan je iz svoje povelje uklonio stavku o "slobodi misli" zbog čega je došlo do prosvjeda na sveučilištu. S druge strane, uprava sveučilišta dodala je stavku o tome da Fudan "podržava vodstvo komunističke partije i da će u potpunosti provoditi partijsku obrazovnu politiku". Tamas Matura istaknuo je da se penalizira i blaga kritika vlasti u Kini i tamošnjoj akademskoj zajednici. - To nas duboko brine - poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:31