SAM PROTIV SVIH

Orban probio sve granice, Bruxelles razmatra ‘nuklearnu opciju‘: ‘Viktore, ne fantaziraj!‘

Mađarski premijer i njegova zemlja sve su izoliraniji...

Viktor Orban

 Wiktor Szymanowicz/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia/Wiktor Szymanowicz/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

U hodnicima Bruxellesa, ali i u prijestolnicama zemalja članica Europske unije i NATO-a, ime Viktora Orbana nesumnjivo se u posljednje vrijeme često spominje, pogotovo otkad je blokirao slanje europske pomoći Ukrajini, a Mađarska ostala posljednja članica NATO saveza koja nije ratificirala odluku o pristupu Švedske zapadnom vojnom savezu.

Idući tjedan sastaju se europski čelnici kako bi odobrili ključnu pomoć od 50 milijardi eura Ukrajini dok ona ulazi u treću godinu rata s Rusijom, a Politico ocjenjuje da stvari po Budimpeštu neće ići dobro ukoliko ih ona pokuša spriječiti u tome.

Nakon godina pomirljivog pristupa prema mađarskom premijeru, ovoga puta europski diplomati šalju znakove da ‘nuklearna opcija‘ - izbacivanje Budimpešte iz procesa glasanja u EU - više nije nezamisliva ukoliko će nastaviti ugrožavati sigurnost Ukrajine, zemlje koja je sada kandidat za članicu EU-a.

Kad bi EU upotrijebila svoj tzv. članak 7, najozbiljniju političku sankciju zemlji članici, koja uključuje suspendiranje njezina prava glasa o odlukama EU-a - Orbán bi našao ‘pod žabljom guzi***‘, piše Politico, parafrazirajući jednu mađarsku uzrečicu kada stvari ne idu dobro: "Žabi pod guzi***". "Ta (uzrečica) prilično dobro kazuje gdje se nalazi povjerenje između Orbána i drugih čelnika", rekao je dužnosnik EU-a koji je, kao i većina sugovornika, zbog osjetljivosti teme želio ostati anoniman.

Pet europskih dužnosnika i diplomata tvrde da su druge zemlje članice europskog bloka spremne poduzeti korak protiv Budimpešte, što bi bio povijesni potez za čelnike koji se oslanjaju na koheziju i jednoglasnost.

Razmatra se aktiviranje članka 7

U prosincu je Orbán blokirao napore EU-a da pošalje pomoć Ukrajini, kao znak podrške Putinu. Orbán je tada rekao da bi bio spreman deblokirati svoj veto samo ako EU deblokira vlastitu zamrznutu pomoć Mađarskoj zbog kršenja vladavine prava u toj zemlji. "Ako Orbán doista ponovno blokira sporazum (o proračunu i 50 milijardi eura za Ukrajinu) na summitu u veljači, aktiviranje članka 7 za oduzimanje prava glasa Mađarskoj moglo bi postati stvarna opcija", kaže jedan diplomat EU-a.

Glasovanje o pomoći Ukrajini idućeg tjedna ključno je i za Ukrajinu i za poruku EU-a ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da Kijev ima jednoglasnu potporu zapadnih saveznika. Europski čelnici također žele pokazati da postoji stalna potpora Ukrajini dok se Washington muči s postizanjem dogovorom o vlastitim financijskim injekcijama Kijevu.

Pentagon je u utorak upozorio da ukrajinskim vojnicima na prvoj liniji ponestaje streljiva bez stalne potpore SAD-a, a s potencijalnim povratkom prokremaljskog programa bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa - sadašnjeg republikanskog kandidata za predsjednika - među europskim čelnicima se javio osjećaj hitnosti.

Godinama je EU pokušavala demokratsko nazadovanje Mađarske držati pod kontrolom, uskraćujući Budimpešti pomoć dok se zemlja udaljavala od liberalnih vrijednosti europskog bloka. Orbán im je uzvraćao tako da bi stavio taktički veto na niz europskih dokumenata kako bi izvukao više novca. "Jasno je da su šefovi država i vlada zasićeni Orbánom", kaže Steven Van Hecke, profesor europske politike na belgijskom sveučilištu KU Leuven. "Vrijeme je da Orbán shvati da prijetnja članka 7 sada postoji", dodao je.

image

Viktor Orban i Vladimir Putin u Pekingu krajem 2023.

Grigory Sysoev/Sputnik/Profimedia/Grigory Sysoev/sputnik/profimedia

A strpljenja samo za neizvjesnost je vrlo malo. Čelnike EU-a Orbán je uvukao u svoju igru, Ističe jedan diplomat EU. "Mi sada pomalo gubimo. Ponovno ulazimo u igru u kojoj je stvar što on hoće? Zašto bismo se brinuli o spašavanju nečijeg obraza?", nastavio je diplomat. "Trebali bismo biti malo čvršći", smatra on.

S druge, pak, strane, ukazuje dio diplomata, neke zemlje srednje i istočne Europe strahuju od pozivanja na članak 7 jer su zabrinuti da bi se u budućnosti mogle suočiti sa sličnim nadzorom nad pitanjima vladavine prava u vlastitim zemljama.

Orban sve izoliraniji

Posebno je u tom smislu problematičan slovački premijer Robert Fico jer ostaje nejasno hoće li on svoju konačnu lojalnost pokloniti Orbánu ili ostatku EU. On je nedavno dao nekoliko nepriličnih izjava u vezi Ukrajine, između ostaloga da bi se trebala odreći dijela teritorija za mir te da u Kijevu nema rata i da se život vodi posve normalno, istoga dana kada je grad raketiran. Potom je otišao u posjet Ukrajini gdje je ponudio pomoć i s ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom potpisao zajedničku izjavu u kojoj se ističe povjerenje i poštovanje između dviju zemalja.

Također, postoji rizik od negativne reakcije u samoj Mađarskoj. Suspenzija prava glasa Budimpešte, smatra Péter Krekó, direktor Instituta za politički kapital iz Budimpešte, još bi više udaljila Mađarsku od Europske unije. U parlamentarnoj raspravi prošlog tjedna, mađarski europarlamentarac Bal´ázs Hidvéghi iz Orbánove stranke ismijao je tu pomisao. "Ovako kopate grob Europskoj uniji", poručio je.

A do početka posebnog summita idućeg četvrtka, čelnici EU-a i Europska komisija pokušavaju i nastavit će pokušavati Orbána privući natrag u svoje okrilje, umjesto da ga dodatno udalje prijetnjom članka 7.

Orbán je posljednjih mjeseci sve izoliraniji. Talijanska premijerka Giorgia Meloni skrenula prema centrističkim stavovima o Rusiji i pomoći Kijevu, Iako vodi najdesniju vladu od vremena Benita Mussolinija. U Nizozemskoj, iako je krajnje desna stranka Geerta Wildersa pobijedila na nedavnim izborima, još nije sigurno da će se upravo on pridružiti čelnicima EU-a za stolom kao premijer. Na nedavnim izborima u Poljskoj, Orbán je izgubio najbližeg političkog saveznika jer je nacionalističku vladu porazila proeuropska oporba.

Francuska, pak, želi obnoviti odnos povjerenja s Mađarskom. Posljednjih tjedana dužnosnici francuske vlade suzdržavali su se od javnog kritiziranja Orbána i njegove ucjenjivačke taktike. U prosincu je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao Orbana u Pariz na privatnu večeru u pokušaju da ga šarmira.

SAD: Razočarani smo

Prema riječima nekoliko francuskih diplomata, njihovi dužnosnici su u posljednjih nekoliko tjedana diskretno posjetili Budimpeštu u pokušaju poboljšanja odnosa. "Postoji stvarna francuska ofenziva za rješavanje problema Orbána", rekao je bivši francuski diplomat. "No, veliko je pitanje je li Orbánov stav načelan ili je on spreman pregovarati", dodao je on.

No, mađarska trenutačno igra ulogu negativca i u drugom velikom zapadnom savezu, NATO-u, zbog čega ostale članice, a posebno SAD, čini se, ubrzano gube strpljenje. Američki veleposlanik u Budimpešti, David Pressman, izjavio je da je Washington razočaran što toliko dugo treba da Mađarska ratificira švedsko pridruživanje NATO-u. On je također upozorio da je Budimpešta ostala "doista sama" i da mađarska vlada slijedi "vanjsku fantaziju" umjesto vanjske politike.

Naime, nakon mjeseci odgode, turski parlament ovoga je tjedna odobrio članstvo Švedske u NATO-u. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan stavio je svoj potpis u četvrtak te je tako Mađarska ostala jedina zemlja u 31-članom savezu koja tek treba ratificirati švedsku kandidaturu.

Dok mađarska vlada službeno podržava pristupanje Švedske, tamošnji parlament izbjegava glasovanje o tom pitanju, što izaziva frustraciju među NATO saveznicima i postavlja pitanja o motivima mađarskog premijera, koji redovito i bez pardona kritizira svoje zapadne saveznike i njeguje odnose s Moskvom i Pekingom.

image

Recep Tayyip Erdogan i Viktor Orban - Turska je odobrila članstvo Švedske u NATO-u, Mađarska je ostala jedina članica saveza koja nije

Attila Kisbenedek/Afp/Profimedia/Attila Kisbenedek/afp/profimedia

"Savez je jak onoliko koliko su jake obveze koje dajemo jedni drugima i obveze kojih se držimo", rekao je Pressman u intervjuu u četvrtak. "Mislim da je važno da mađarska vlada ispuni svoju obvezu, a njezina je obveza bila da neće biti posljednji saveznik koji će ratificirati pristup Švedske", dodao je, rekavši da je držanje riječi važan element povjerenja u svakom odnosu, kako je prenio britanski The Guardian.

Orban je ovoga tjedna izjavio kako je glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu rekao da mađarska vlada podržava članstvo Švedske u NATO-u. Također je rekao da će pozvati zastupnike da odobre pristupanje Švedske prvom mogućom prilikom, da bi samo dan kasnije predsjednik mađarskog parlamenta rekao kako nema hitnosti u odobravanju švedskog članstva u NATO-u.

‘To nije politika nego fantazija‘

Političari u Budimpešti kažu da kandidatura Švedske nije stavljena na glasovanje u parlamentu jer je ta zemlja bila kritična prema stanju mađarske demokracije, no unatoč tome, diplomati upoznati s procesom prijave za članstvo u NATO-u kažu da Mađarska nikada nije službeno izrazila nikakve primjedbe na članstvo Švedske.

Američki veleposlanik u Budimpešti izjavio je kako SAD ne znaju što je uzrok mađarskog kašnjenja, ali je naglasio sve dublju izoliranost Budimpešte - i to ne samo što se tiče švedskog pristupanja NATO-u. "Mađarska je doista sama, a ne mora biti", rekao je on, navodeći odluke mađarske vlade poput blokiranja financiranja EU-a za Ukrajinu, održavanje komunikacije s Putinom te otpor prema diverzifikaciji od ruske energije kao "zabrinjavajuće znakove".

Iako je Mađarska formalno saveznik SAD-a, Orbán je američkog predsjednika Joea Bidena naveo kao jednog od svojih oponenata, a visoki mađarski dužnosnici optužili su Washington za miješanje u mađarsku politiku. Mediji pod kontrolom vlade redovito objavljuju antiameričke sadržaje, uključujući teorije zavjere o američkoj vanjskoj politici.

​"Bilateralni odnosi između SAD-a i Mađarske iznimno su teški", rekao je veleposlanik te pojasnio zašto vanjsku politiku Budimpešte opisuje kao fantaziju. "Mađari imaju tu ideju o političkom komunikacijskom uređaju kroz koji stalno govore o imperijalistima i kolonijalistima i Bruxellesu i Georgeu Sorosu - i svim tim entitetima koji se pokušavaju ‘miješati‘ u njihovu unutarnju politiku - a to je stvarno fantazija". Dodao je da je to fantazija koja služi nekoj političkoj svrsi u zemlji, ali i odvraća pažnju od nekih stvarnih izazova i prilika koje Mađarska ima".

"Dio te fantazije uključuje i čekanje na neke druge vlade - bilo da se želi vidjeti drugačije vodstvo u Europskoj komisiji ili drugačije vodstvo u Sjedinjenim Američkim Državama ili drugačije vođe u bilo kojoj zemlji diljem Europe. To nije vanjska politika, to je vanjska fantazija", dodao je Pressman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:43