VELIKO PRIJATELJSTVO

Orban se sastao s Erdoganom: ‘Najbolji posao koji sam ikad sklopio!‘

"Imamo veliki plan da Turci i Mađari zajedno budu pobjednici u 21. stoljeću", izjavio je Orban

Viktor Orban i Recep Tayyip Erdogan 

 Attila Kisbenedek/Afp

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da želi produbiti odnose s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, tijekom njegova drugog posjeta Budimpešti u posljednja četiri mjeseca. Mađarska i Turska su jedine članice NATO-a koje nisu ratificirale pristupanje Švedske Sjevernoatlantskom savezu.

Mađarski parlament još nije glasao za švedski zahtjev, pridružujući se Turskoj koja već dugo blokira članstvo te zemlje i zadržava postupak iako je Erdogan u lipnju povukao svoj veto. Na konferenciji za novinare nakon sastanka, dvojica čelnika nisu komentirala to pitanje, no mađarska predsjednica Katalin Novak, koja se također susrela s Erdoganom, potvrdila je da se razgovaralo o proširenju NATO-a.

Povod Erdoganova posjeta je bila stota obljetnica uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja: "Želimo još jače odnose u obrani i energiji, područjima u kojima već plodonosno surađujemo", rekao je Erdogan i dodao da je cilj povećati robnu razmjenu s četiri na šest milijardi dolara.

Erdogan je uz vojne počesti dočekan na Trgu Heroja u Budimpešti odakle se uputio na sastanak s Novak i s Orbanom. Orban je Erdoganu poklonio noniusa, konja mađarske pasmine, iako je turski čelnik 2003. pao s konja. "Poklon jedne konjaničke nacije drugoj", napisao je Orban na Facebooku.

Od Erdogana je na pokIon dobio električni automobil proizveden u Turskoj i fotografiju objavio na društvenoj mreži X: "Najbolji posao koji sam ikad sklopio. Za jednu konjsku snagu dobio sam 435. Dobrodošli predsjedniče Erdogan", napisao je Orban.

Tijekom konferencije za novinare, Orban je rekao da "traži saveznike s kojima može pobijediti". "Imamo veliki plan da Turci i Mađari zajedno budu pobjednici u 21. stoljeću", izjavio je.

Dvojica čelnika potpisala su deklaraciju o podizanju odnosa na razinu "strateškog partnerstva" koje je Orban opisao kao "izraz najbliže, prijateljske, bratske i političke suradnje". Mađarska proteklih godina vodi politiku otvaranja prema istoku, ne samo prema Rusiji nego i prema Kini te srednjoazijskim državama.

Jedina je članica EU-a koja održava bliske odnose s Rusijom od početka rata u Ukrajini u veljači 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:03