VUČIĆEV PRIJATELJ

Orban: ‘Srbija je ključna za EU, ali otet će nam je Kina! Ukrajina? Mogli bi izgubiti još teritorija...‘

Mađarski premijer je ponovno istaknuo važnost proširenja Europske unije na Zapadni Balkan

Viktor Orban i Aleksandar Vučić

 John Thys/Afp/Profimedia

"Moramo završiti stari zadatak proširenja prije nego što započnemo novo proširenje s Ukrajinom. Ako Srbiju ne integriramo što je prije moguće, izgubit ćemo je", rekao je mađarski premijer Viktor Orbán u intervjuu za časopis European Voices, koji izdaje Die Presse i Austrijsko društvo za vanjsku politiku i Ujedinjene narode.

U razgovoru s bivšim austrijskim kancelarom Wolfgangom Schüsselom, Orbán je ponovno istaknuo važnost proširenja Europske unije na Zapadni Balkan, ustvrdivši da će EU izgubiti Srbiju u korist Kine ako je uskoro ne integrira. Mađarska će u drugoj polovici godine predsjedati Vijećem EU, a Orbán je poručio da će glavni prioritet biti rad na poboljšanju konkurentnosti EU i širenju na Zapadni Balkan.

U opširnom intervjuu Orbán je još predložio da se Ukrajina ostavi kao "tampon zona" između Rusije i Zapada, pri čemu bi joj se dala određena sigurnosna jamstva, ali ne i članstvo u EU ili NATO-u.

Predsjednik vlade Mađarske rekao je kako ne vjeruje da će rusko-ukrajinski rat završiti ove godine, te dodao da je potrebno "barem osigurati prekid vatre". Na Schüsselovu opasku da bi prekid vatre značio de facto poraz Ukrajine, Orbán je rekao da ta procjena može ovisiti o tome "kako gledamo na budućnost", jer bi Ukrajina mogla izgubiti još više teritorija ako se ne postigne dogovor.

image

Viktor Orban i Aleksandar Vučić

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia

Viktor Orbán jedan je od najvećih zagovornika integracije Srbije i Zapadnog Balkana u EU. Odnosi između Budimpešte i Beograda intenzivirali su se nakon 2015., kad su se obje zemlje suočile s problemom ilegalnih prekograničnih migracija. Otad Orbán ne propušta priliku istaknuti koliko je Srbija važna za sigurnost i identitet Unije. "Srbija je ključna zemlja za EU. Istina je da europskim državama Srbija treba više nego Srbiji članstvo u EU", rekao je Orbán 2021. na Bledskom strateškom forumu.

Zalaganjem za članstvo Srbije u EU Orbán jača utjecaj Mađarske u Srbiji i regiji, ali i osnažuje poziciju svoje zemlje unutar bloka 27 članica. Naime, rat u Ukrajini doveo je do pogoršanja odnosa između Mađarske i zemalja Višegradske skupine, pri čemu je najznačajniji gubitak za Orbána bila Poljska, koja mu više ne čuva leđa u Bruxellesu. Bez saveznika će Orbánu biti teže blokirati europske politike, što se moglo nedavno vidjeti na pitanju pomoći Ukrajine. Mađarska je pokušala blokirati 50 milijardi eura pomoći Kijevu, ali je usamljeni Orbán vrlo brzo popustio pritisku i dogovor je postignut.

Ulaskom Srbije u EU Orbán bi dobio saveznika za pregovaračkim stolom u Bruxellesu. Dodatni vjetar u leđa za izgradnju bloka tzv. neliberalnih demokracija unutar EU mađarski premijer je dobio nakon što je Olivér Várhelyi, inače bliski Orbánov saveznik, imenovan povjerenikom EU za susjedstvo i proširenje. "Ako Europsko vijeće u pregovore Srbije o pristupanju EU uključi briselski i ohridski sporazum, čemu se Srbija protivi, Beograd uvijek može računati na Mađarsku", rekao je Orbán u nedavnom intervjuu za Tanjug.

image

Viktor Orban i Katalin Novak

Attila Kisbenedek/Afp

Jačanje odnosa Viktora Orbána i Aleksandra Vučića također je doprinijelo napretku gospodarske suradnje između dviju zemalja. Orbánova vlada uložila je oko 140 milijuna eura u gospodarski razvoj Vojvodine, autonomne pokrajine Srbije sa znatnom mađarskom manjinom, prema podacima Instituta za politička istraživanja sa sjedištem u Budimpešti. Također treba istaknuti strateške projekte između dviju država, kao što su mađarsko-kineska suradnja u obnovi željezničke pruge Budimpešta - Beograd, proširenje plinovoda Turski tok i izgradnja mađarsko-srpske tvrtke za trgovinu plinom Serbhungas.

Savez između Orbána i Vučića dobiva dodatnu važnost kad se uzmu u obzir odnosi koje su njihovi režimi izgradili s Rusijom i Kinom. Srbija ima izgrađene ekonomske odnose s Rusijom i Kinom, a Orbán je dao do znanja da se ne želi miješati u rat u Ukrajini. Srbija i Mađarska sve se više udaljavaju od Atlantika. "Dominantna pozicija Zapada je gotova", rekao je Orbán u intervjuu za European Voices, dodajući kako se centar gravitacije svjetske ekonomije pomiče sa Zapada natrag u Aziju.

Mađarsku inače ovih dana potresa skandal nakon što je otkriveno da je predsjednica države Katalin Novák dala ostavku zbog pomilovanja muškarca osuđenog za prikrivanje pedofilije. Orbánova je vlada brže-bolje najavila izmjenu Ustava kojom bi se spriječilo da predsjednik može pomilovati osobe osuđene za pedofiliju.

Skandal je posebno nezgodan za vladajuću stranku Fidesz, koja se predstavlja kao zaštitnica tradicionalnih obitelji od zapadnoeuropskih "rodnih ideologija". Orbán se odmah distancirao od Novák, inače bivše potpredsjednice Fidesza, pokušavajući "popeglati" imidž stranke uoči europskih i lokalnih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:23