OKREĆE PLOČE

Orban tvrdi da njegov govor o miješanju rasa nije bio rasistički: ‘Ma krivo ste me shvatili‘

Orban je rekao kako se njegovo protivljenje migraciji ne temelji na biologiji nego na povijesti i kulturi

Viktor Orban

 Alex Halada/Afp

Mađarski premijer Viktor Orban u četvrtak je tijekom posjeta Beču odbacio da je njegov govor tijekom vikenda o “miješanju rasa” bio rasistički.

“Nekad se događa da formuliram svoje izjave tako da ih se krivo shvati”, rekao je Orban o svom govoru pred mađarskom manjinom u Rumunjskoj u subotu. Tada se referirao na “svijet miješanih rasa” u mnogim europskim državama u odnosu na Mađarsku, Rumunjsku i Slovačku.

Orban je rekao kako se njegovo protivljenje migraciji ne temelji na biologiji nego na povijesti i kulturi, inzistirajući da Mađarska vodi politiku “nulte tolerancije” prema antisemitizmu i rasizmu.

Govoreći o ruskoj invaziji Ukrajine ponovio je svoj poziv Europskoj uniji da razmisli o svojoj strategiji.

“Rat se ne može dobiti u ovom obliku”, kazao je.

Austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je kako sankcije Rusiji moraju precizno ciljati kako bi snažnije pogodile one na koje su usmjerene nego na one koje ih uvode.

Austrijski kancelar govorio je o frustracijama jer sankcije Rusiji nisu djelotvorne kao što su očekivalo, no dodao je da nema alternative podršci Ukrajini.

Kritizirao je energetski plan Europske unije, kazavši kako je Europska komisija mnogo toga najavljivala, a malo toga implementirala.

“Zajednička platforma za kupnju važnija je nego ikad”, rekao je Nehammer, dodavši da se pojedine države na tržištu sad međusobno bore za plin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:07