‘RUSKI PUT‘

Orban udario na vlasnika jednog od zadnjih neovisnih mađarskih listova: ‘Prijete mi zatvorom, a znate što su tražili?‘

‘Riječ je o političkom oruđu‘, rekao je Varga, istaknuvši da je više od 200 medija povezanih s vlastima objavilo članke koji ga napadaju

Viktor Orban

 Ludovic Marin/Afp

Vlasniku jedne od posljednjih mađarskih neovisnih listova prijeti kazna zatvora u trajanju do 12 godina.

Zoltán Varga, vlasnik i izvršni direktor Central Media Group, optužen je da je počinio kazneno djelo prodajom tvrtke, koja je djelomično nastala sredstvima EU, po cijeni ispod tržišne.

"Riječ je o političkom oruđu", rekao je Varga, istaknuvši da je više od 200 medija povezanih s vlastima objavilo članke koji ga napadaju.

Bogati poduzetnik već se godinama suočava s brojnim napadima vlasti. Saveznici mađarskog predsjednika vlade Viktora Orbana pokušali su kupiti Vargine novine, oglašivači su povukli oglase, a prošle je godine otkriveno da je njegov mobitel bio predmet prisluškivanja u slučaju Pegasus.

Mađarska porezna i carinska uprava, koja je ispitala Vargu u okviru svoje istrage prošlog mjeseca, odbila je komentirati slučaj.

Pokretanje postupka protiv Varge dio je kampanje pritiska Orbanove stranke Fidesz, kojoj je cilj ugušiti slobodu medija i neovisnog izvještavanja.

‘Nevin sam‘

"Potpuno sam nevin", rekao je Varga u intervjuu za Politico, rekavši da pravni slučaj predstavlja novi oblik zastrašivanja u Mađarskoj.

"Ovdje se ne radi o meni. Na mene se odnosi 20 posto, ali 80 posto je to poruka svakom članu mađarske elite. A ta poruka je: ‘Ako nisi s nama i ako otvoriš usta, slijedi ta i ta odmazda‘", dodao je.

Nevladina organizacija Reporteri bez granica svrstala je Mađarsku na 85. mjesto u svijetu po njihovom Svjetskom indeksu medijskih sloboda — ispod zemalja kao što su Srbija, Kirgistan i Haiti. Organizacija je Orbana nazvala "predatorom slobode medija", ističući u svom godišnjem Indeksu slobode medija u svijetu da je stranka Fidesz "de facto preuzela kontrolu nad 80 posto medija u zemlji".

Tijekom prošlog desetljeća, Orbanova vlada transformirala je medijsko tržište u zemlji i preuzela kontrolu nad državnim medijima. Golemi iznosi državnog oglašavanja usmjeravaju se u medije koji odražavaju vladine političke poruke, vršeći pritisak na relativno malo preostalih potpuno neovisnih publikacija.

Vargin Central Médiacsoport (Central Media Group) uspio je nastaviti izdavati novine unatoč brojnim pritiscima i nedostatku oglasa. Osim web-portala 24.hu, Central Media izdaje popularni ženski časopis Nők Lapja i mađarska izdanja Marie Claire i National Geographic.

Varga je rekao da je nedostatak državnog oglašavanja izravna posljedica njegove odluke da ne popusti pritisku vlade.

"Obratili su nam se rekavši ‘Ovo nisu dobri članci, to trebate maknuti‘", prisjetio se Varga, "A mi smo na to odgovorili: ‘Ne možemo ih maknuti.‘"

Pritisak u svim sferama

Vladin pritisak se proteže čak i na lifestyle časopise, a posebno na Nők Lapja, čija su primarna publika žene koje žive izvan velikih gradova. U posljednje vrijeme dobivaju zahtjeve da na naslovnicu časopisa stave političarke Fidesza, što redovito odbijaju.

"Ako je vladi nešto jako važno, onda je to ruralno stanovništvo", dodao je Varga.

Mađarska nacionalna porezna i carinska uprava sada istražuje Vargu, nakon pritužbe političara Gyule Budaija iz Fidesza, koji je nakon što je tvrtka prodana, prijavio prodaju Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF) i podnio žalbu nacionalnoj poreznoj upravi. Ako ga osude, Varga bi mogao dobiti kaznu zatvora u trajanju od dvije do 12 godina.

Voditelj odjela za EU i Balkan pri Reporterima bez granica Pavol Szalai zabrinut je jer mađarska vlada nastavlja s ciljem preuzimanja kontrole nad neovisnim medijima.

"Vladajuća stranka zlorabi državni aparat za cenzuru medija, dok pravosudni sustav nije dovoljno neovisan u Mađarskoj. Poprilično je izvanredno da se vlasnik medija u EU nađe u zamci kaznenog postupka. Zabrinuti smo", rekao je Szalai.

Vargin slučaj ukazuje na to da Mađarska ide u autoritarnijem smjeru.

"Budimpešta slijedi tursku i rusku rutu", rekao je Varga, "U suštini, neovisni mediji smetaju mađarskoj državi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:06