PRKOSE EUROPI

Orban usred rata svog ključnog čovjeka poslao u Rusiju: ‘Nikakve sankcije nas ne mogu zaustaviti‘

Na summitu je razgovarao s čelnikom Rosatoma o proširenju jedine mađarske nuklearke

Peter Szijjarto u Moskvi

 Facebook/Peter Szijjarto

Prvi čovjek mađarske diplomacije Peter Szijjarto u ponedjeljak je boravio u Rusiju kako bi sudjelovao na međunarodnom forumu o nuklearnoj energiji. Riječ je o posjetu koji naglašava postojane bliske veze svoje zemlje s Moskvom u jeku rata u Ukrajini, prenosi AP.

Održao je govor na otvaranju plenarne sjednice dvodnevnog foruma ATOMEXPO u crnomorskom ljetovalištu Sočiju, navodi se na internetskoj stranici foruma. Forum ‘Nuklearno proljeće‘ usmjeren je na globalnu nuklearnu industriju i služi kao ‘poslovna platforma za raspravu o aktualnom stanju nuklearne industrije i postavljanje budućih trendova, navodi se na internetskoj stranici.

Szijjarto je u ponedjeljak ujutro na svom Facebooku poručio da će njegov nastup na sajmu uključivati razgovore s čelnikom ruske državne tvrtke za atomsku energiju Rosatom o planiranom proširenju jedine mađarske nuklearke uz potporu Rusije.

- Globalna energetska kriza znači da je od neizmjerne važnosti da neka zemlja može proizvesti energiju koja joj je potrebna. Nuklearka Paks igra ključnu ulogu u našoj energetskoj sigurnosti, poručio je na Facebooku.

Putovanje u Sočiju najnoviji je znak kontinuiranih diplomatskih i trgovinskih veza Mađarske s Rusijom, što izaziva bijes nekih europskih čelnika.

"Iskreno se nadam da nijedna europska zemlja neće spriječiti ulaganje u nuklearku. Molimo sve europske institucije, banke i vlade da poštuju činjenicu da se sankcije ne odnose na nuklearnu energiju", rekao je Szijjarto u Sočiju, kako navodi mađarsko ministarstvo.

Energetska sigurnost je "danas pitanje nacionalne sigurnosti, čak i suvereniteta", poručio je Szijjarto.

image

Peter Szijjarto u Moskvi u listopadu

Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp

Kako prenosi Budapest Times, Szijjarto je u Sočiju upozorio da se neke europske države trude spriječiti mađarske energetske projekte više nego što to čini Bruxelles.

"Planirali smo dovršenje dvaju novih reaktora do 2030. godine. Zasad smo uspijevali izbjeći sankcije na nuklearnu energiju i jasno smo davali do znanja u svim raspravama o europskim paketima sankcija da sankcioniranje nuklearne energije nije na stolu", rekao je.

Podsjetimo, Szijjarto je u rujnu bio jedini ministar vanjskih poslova zemlje članice EU-a koji se susreo s ruskim ministrom Sergejom Lavrovim na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Szijjarto je posljednji put bio u Rusiji u listopadu radi pregovora o prirodnom plinu s ruskim Gazpromom. Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky nazvao je posjet ‘skandaloznim‘, jer su na sastanku bili neki ljudi koji su na popisu sankcija Europske unije.

Mađarska vlada, pod vodstvom premijera Viktora Orbana, nastavila je održavati bliske diplomatske i gospodarske veze s Moskvom štiteći svoju opskrbu ruskom naftom i plinom, dok druge europske zemlje namjeravaju prekinuti uvoz ruske energije kako bi kaznili Kremlj zbog invazije na Ukrajinu.

VIktor Orban, najbliži saveznik Vladimira Putina u EU-u, snažno je lobirao protiv sankcija EU-a Moskvi, upozoravajući da su one dovele do vrtoglavog skoka cijena energije koje idu na štetu europskim gospodarstvima više nego Rusiji.

U ponedjeljak je Szijjarto inzistirao da ‘nikakve sankcije bilo koje vrste ne mogu ograničiti opskrbu Mađarske energijom, budući da je jedno od osnovnih načela energetske strategije Mađarske da je energetski miks isključivo nacionalna nadležnost‘, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Prošloga tjedna Szijjarto se sastao sa šefom Rosatoma Aleksejom Lihačevim u Uzbekistanu na summitu Organizacije turkijskih država kako bi razgovarali o nuklearnom projektu Paks. Proširenje nuklearke koštat će 12 milijardi eura, koje uključuje izgradnju dva nova nuklearna reaktora. Radove će izvoditi Rosatom, a financirat će se kreditom ruske državne banke u vrijednosti 10 milijardi eura.

Orban i ruski predsjednik Putin dogovorili su projekt još 2014., ali je u međuvremenu bilo brojnih odgoda i problema s dozvolama.

Kritičari projekta ističu da će on Mađarsku učiniti financijski i politički ovisnom o Rusiji te da predstavlja ekološke i sigurnosne rizike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:24