‘KRIVO STE SHVATILI‘

Orbanov državni tajnik tvrdi da Hrvatska - histerizira: ‘Oteto more? Pa to je povijesna činjenica!‘

Nejasno je o kakvoj "povijesnoj činjenici" Menczer govori kad Ugarska nikad nije imala izlaz na more osim preko hrvatskog teritorija

Prizor hrvatske obale i karta Austro-Ugarske iz prve polovice 19. stoljeća

 Bildagentur Geduldig/Alamy/A

Mađarski državni tajnik za informiranje Tamas Menczer kazao je u utorak da je premijer Viktor Orban spominjući "oteto more" govorio o "povijesnoj činjenici" te da je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u toj izjavi nešto krivo shvatilo, javila je agencija MTI.

Mađarski premijer prošli tjedan je izjavio da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da "joj nisu oduzeli more", očito se referirajući na hrvatsku obalu čiji su dijelovi nekoć bili u sastavu Ugarske.

Zbog te je izjave mađarski veleposlanik u Zagrebu pozvan na razgovor, a i hrvatski je veleposlanik zatražio objašnjenje u Budimpešti, kazali su na Zrinjevcu.

Mađarski premijer Viktor Orban govorio je "o povijesnoj činjenici", rekao je Menczer.

"Nadam se da našim hrvatskim prijateljima neće sada ovladati medijska histerija i da možemo nastaviti raditi u interesu razvoja suradnje", rekao je.

Nejasno je o kakvoj "povijesnoj činjenici" Menczer govori kad Ugarska nikad nije imala izlaz na more osim preko hrvatskog teritorija.

Pozadina Orbanove izjave protivljenje je europskom embargu na uvoz ruske nafte zbog čega je Mađarsku jučer posjetila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske vlade", priopćio je MVEP. "Osuđujemo bilo kakve teritorijalne pretenzije prema susjednim državama".

Kako je rekao jedan europski diplomat za France Presse, Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom trebala novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom, koja ima pristup moru. Stoga traži jamstva da će se Zagreb angažirati na izgradnji te infrastrukture, kao i jamstva o europskim financijskim sredstvima.

"Oni koji imaju more i luke imaju i mogućnost dovesti naftne tankere", rekao je Orban prošli tjedan, kako ga prenosi Politico. "Da nam more nije oduzeto i mi bismo imali luke", dodao je.

MVEP ističe da takve izjave nepotrebno narušavaju međudržavne odnose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 20:19