NOVI ZAKON

Orbanov Fidesz želi zabraniti ‘promicanje promjene spola i homoseksualnosti‘ u mađarskim školama

To bi ozbiljno ograničilo slobodu govora i dječja prava, upozoreno je. Prijedlog su mnogi usporedili s ruskim zakonom o gej propagandi
Viktor Orban
 Francisco SECO/POOL/AFP

Mađarska vladajuća stranka Fidesz predložila je zakon kojim želi zabraniti širenje sadržaja koji po njezinu mišljenju u školama promiče promjenu spola ili seksualnost, što kritičari smatraju potezom koji podsjeća na ruski zakon o "gej propagandi" iz 2013.

Vlada nacionalističkog premijera Viktora Orbana, koja se suočava s izborima početkom 2022. godine i promiče snažno kršćansko-konzervativnu agendu, od prošle je godine krenula dalje protiv LGBT + zajednice.

Poljska vladajuća stranka PiS, glavni Fideszov saveznik u Europskoj uniji, godinama zauzima sličan stav.

U najnovijem amandmanu Fideszovih zastupnika na predloženi zakon koji kažnjava pedofiliju navodi se kako se mlađima od 18 ne smiju pokazivati pornografski sadržaji ili bilo kakvi sadržaji koji potiču promjenu spola ili homoseksualnost. To se također odnosi na oglašavanje, stoji u prijedlogu zakona. Također se predlaže izrada popisa organizacija koje će jedine imati pravo održavati predavanja o spolnom obrazovanju u školi.

"Novi zakon koji je predložio Fidesz ozbiljno bi ograničio slobodu govora i dječja prava", navodi se u izjavi Hattera, skupine za zaštitu prava LGBTQ osoba, dok se prijedlog uspoređuje s ruskim zakonom o gej propagandi.

Hatter i šest drugih udruga pozvali su Fidesz da povuče iz procedure zakon, o kojemu će se glasati idućega tjedna.

U Mađarskoj je brak definiran kao zajednica muškarca i žene te samo heteroseksualni parovi mogu zakonski posvojiti djecu.

Mađarska je prošle godine zabranila upis promjene spola u matične urede i ukinula pravno priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba. Odluka je vrijedila i retroaktivno za osobe koje su već promijenile spol, što je protuustavnim ove godine označio Ustavni sud.

Orban je glatko pobijedio na trima izborima od 2010., ali su se sad opozicijske stranke prvi put ujedinile protiv Fidesza te su blizu po anketama.

U četvrtak je Orban također rekao da će se povećati minimalna plaća te je ponovio planove za veliki povrat poreza obiteljima 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 15:23