POZNATA PRIČA

Orbanov izborni džoker: autobusima uvozi birače iz Srbije, a Mađarima na Zapadu zagorčava život

Mađarske manjine u rumunjskoj Transilvaniji, Ukrajini ili Srbiji mogu biti zahvalne Orbanovom Fideszu, jer od nje dobivaju novac

Izbori u Mađarskoj 2018. i Viktor Orban

 Attila Volgyi/Avalon/Profime

Mađarska ujedinjena oporba ima šanse na izborima na proljeće 2022. s vlasti skinuti Orbana i njegovu stranku Fidesz. Kako bi to spriječila vlada se služi trikovima i kod manjina u susjedstvu, piše Deutsche Welle.

Bori je Mađarica, koja je jedno vrijeme živjela u Maroku. Kada je u proljeće 2018. htjela sudjelovati na parlamentarnim izborima, morala je prevaliti 650 kilometara. Dan uoči izbora krenula je s juga zemlje i prenoćila kod prijatelja. Nakon 30 sati stigla je u Veleposlanstvo Mađarske u glavnom gradu Rabatu.

Putovanje na glasovanje objavila je na YouTube-u. "Pretpostavljam da velike udaljenosti i troškovi puta mnoge birače u inozemstvu sprječavaju da glasuju", kaže Bori u svom videu. "Zbog toga Mađarska mora svim građanima u inozemstvu omogućiti glasovanje poštom."

Slobodni glas Mađarske

Video je dio kampanje udruge Slobodni glas Mađarske u Berlinu (FUB). Udrugu su prije nekoliko godina osnovali mladi Mađari koji žive u Berlinu. Već nekoliko mjeseci se zalažu da se svim građanima Mađarske koji žive u inozemstvu omogući glasovanje poštom, kako ne bi morali putovati u domovinu ili u udaljena mađarska predstavništva. "U Australiji ljudi moraju putovati tisuće kilometara kako bi ostvarili svoje pravo glasa", ekstremne prepreke opisuje jedan od osnivača Slobodnog glasa Balint Vojtonovszki.

Iduće godine na proljeće se u Mađarskoj održavaju redoviti parlamentarni izbori. S jedne strane, oporba koja se po prvi put okuplja, ima dobre šanse da poslije 12 godina pobijedi Viktora Orbana i njegovu stranku Fidesz. S druge strane, rasprava o nepravednom izbornom zakonu i mogućoj prevari Orbanove vlade uzima maha. Jedan dio ove rasprave je i pravo na glasovanje poštom, piše Deutsche Welle.

Birači prve i druge klase

Za jedne Mađarice i Mađare u inozemstvu to važi, a za druge ne. Konkretno: pripadnici mađarske nacionalne manjine u susjednim zemljama, koji imaju mađarsko državljanstvo, od 2018. imaju pravo glasovati na parlamentarnim izborima, iako ne žive u Mađarskoj. Doduše oni ne mogu glasovati direktno za kandidate, ali mogu za stranačke liste i poštom. Ali, oni koji su na radu u inozemstvu, a i dalje su prijavljeni u Mađarskoj, nemaju to pravo. A to je slučaj kod većine.

Tako da oni koji rade u inozemstvu moraju plaćati ogromne svote kako bi glasovali, dok je za manjine u susjednim zemljama to dječja igra. A razlog za to je jednostavan: ogromna većina manjinskih Mađara, posebno u Rumunjskoj, Srbiji i Ukrajini su Orbanove pristaše i glasuju za Fidesz. To je njihov izraz zahvalnosti zbog toga što im je omogućeno da lakše dobiju mađarsko državljanstvo i pristup socijalnim povlasticama i tržištu rada u matičnoj zemlji.

"Mađarske manjine u rumunjskoj Transilvaniji, Ukrajini ili Srbiji mogu biti zahvalne mađarskoj vladajućoj stranci, jer od nje dobivaju novac", kaže Zsofia Banuta iz nevladine organizacije "Unhack Democracy". Ona naglašava da je to upravo "jasna strategija Fidesza".

Kritički migranti

Za razliku on njih mađarski emigranti na Zapadu su često kritički nastrojeni prema Orbanu. To je na primjer pokazalo istraživanje među londonskim iseljenicima prije nekoliko godina. I berlinski Mađari često kritiziraju politiku vlade u Budimpešti. Njihov zahtjev da se svim Mađarima u inozemstvu omogući glasovanje poštom, odbacio je još proljetos šef Orbanovog ureda. "U godini prije izbora ne mogu se mijenjati pravila glasovanja", rekao je Gergely Gulyas, pozivajući se na pravne smjernice tzv. Venecijanskog povjerenstva Vijeća Europe.

Ali, zato je vlada nedavno promijenila nešto drugo: pravo prijavljivanja mjesta boravka. Svaka građanka i građanin Mađarske u zemlji i inozemstvu može od 2022. imati fiktivnu adresu u Mađarskoj, bez da su ikada tamo živjeli. Orbanov izazivač i glavni kandidat ujedinjene oporbe Peter Marki-Zay osudio je to u izjavi za privatnu televiziju ATV. "Očito je da se Fidesz priprema na organizirane izborne malverzacije." On time misli na "izborni turizam" kao i tijekom izbora 2018.

Autobusom iz Srbije na glasovanje

Tada su stotine birača iz susjednih zemalja autobusima prevožene u mađarske pogranične općine kako bi dali svoj glas. Mađarski mediji su otkrili mnogo prijavljenih birača s dvojnim državljanstvom na adresama u Mađarskoj. U zamjenu je jedan glas gradonačelnik iz redova Fidesza obećao je posao i novac. "Unhack Democracy" je tada sve objavila. Zsofia Banuta je uvjerena da bez izbornih malverzacija vladajućem Fideszu neće poći za rukom da u parlamentu u Budimpešti osvoji dvotrećinsku većinu.

Oporba je uvjerena da je vladajući Fidesz spreman poslužiti se prljavim trikovima kako bi osujetio mogući gubitak vlasti na proljeće 2022. Orbanovi džokeri bi bili Mađari iz Srbije, Ukrajine i Transilvanije. Tamo gdje bi moglo biti gusto, i gdje se treba podržati vlast, stanovnici bi se mogli "na papiru" masovno naseliti.

Za zastupnika Zelenih u Europskom parlamentu, Daniela Freunda je Zakon o prijavljivanju boravka kao doping za vladajuću stranku. "To nije dobar znak za izbore sljedeće godine", rekao je njemački zastupnik. On zahtijeva međunarodnu promatračku misiju: "Europski parlament i komisija moraju poslati promatrače u Mađarsku", kaže Freund.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:31