AMERIČKI VELEPOSLANIK

Orbánov novi ‘neprijatelj broj1‘: Gej koji ga provocira fotkama sa suprugom i djecom, a najjače oružje mu je Twitter

Mađarski državni mediji njegove istupe, pri čemu se često služi društvenim mrežama, nazivaju klaunovskom politikom

Američki ambasador David Pressman

 Twitter/

Nakon američkog multimilijardera Georgea Sorosa, Orbánov novi najveći neprijatelj je nedavno imenovani američki veleposlanik David Pressman. Pressman je odvjetnik specijaliziran za ljudska prava, koji je u Budimpeštu stigao sa svojim partnerom i dvoje djece.

Već samo imenovanje otvoreno homoseksualnog Davida Pressmana poruka je američkih demokrata mađarskom premijeru Viktoru Orbánu koji u svojoj zemlji provodi otvorenu anti-LBGT politiku. Lani su kaznenim djelom proglasili "širenje LGBTQ+ propagande" maloljetnicima. Pressman je na Twitteru objavio fotografije sa svojim partnerom i njihovo dvoje djece, dok predaje vjerodajnice, čime je stupio na dužnost. Ponekad je osobni primjer najmoćniji način na koji možemo komunicirati o zajedničkim vrijednostima, rekao je Pressman za Politico.

Javni okršaj

U samo dva mjeseca koliko je u Budimpešti, novi veleposlanik postao je poznat Mađarima po spremnosti da ulazi u javne okršaje, oponirajući propagandističkom pristupu Orbánu bliskih medija. Pressman se našao u srcu kulturnog rata: diplomat iz zemlje saveznice postao je mađarski neprijatelj broj jedan, i često glavna vijest u medijima, piše Politico. U nedjelju navečer, postaja HírTV potrošila je gotovo pola sata na Pressmana. Diplomat ističe da to ne shvaća osobno. Ali zato sve to shvaća jako ozbiljno. Ja sam predstavnik SAD-a, neobično je naći se u ovakvom okruženju, kaže Pressman. EU je blokirala Mađarskoj povlačenje 5,8 milijardi eura zbog problema s korupcijom i vladavinom prava, a zbog anti-LBGT zakona Europska komisija je u srpnju tužila Mađarsku pred Europskim sudom za ljudska prava. Orbán je jedini europski lider koji je protiv sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

"Zabrinut sam kada vidim projektile kako lete iz Moskve na dječja igrališta u Kijevu - i kad vidim ministra vanjskih poslova Mađarske kako leti u Moskvu kako bi održavao konferencije uživo na Facebooku iz sjedišta Gazproma", rekao je američki veleposlanik za Politico. Mađarski državni mediji njegove istupe, pri čemu se često služi društvenim mrežama, nazivaju klaunovskom politikom.

Orbánova vlada više je puta ugostila velike skupove europskih ogranaka američke ultrakonzervativne desenice koja propagira i milijunskim iznosima financira promicanje zabrane pobačaja, ukidanja prava homoseksualaca i trans osoba zagovarajući vrijednosti tradicionalne obitelji. Prassman im je idealan neprijatelj, kao homoseksualac, aktivist za ljudska prava i nekadašnji bliski suradnik Georgea Clooneyja s kojim je vodio kampanju protiv zločina u Darfuru. Clooney je za medije poput Fox Newsa karikatura dekadentne "holivudske liberalne elite".

Orbán hvali Trumpa, a Bidenove demokrate vidi skoro kao neprijatelje, koji žele Mađarskoj nametnuti svoju liberalnu ideologiju. "Uvijek je lijepo čuti našeg dobrog prijatelja @realDonaldTrump. Učinimo odnose SAD-HU ponovno sjajnima!", nedavno je tvitao Orbán.

Podbadanje Orbánove vlade

Na propagandne udarce mađarskih medija američki diplomat odgovara neuobičajeno otvoreno: nedavno je američko veleposlanstvo u Budimpešti objavilo nekada nezamisliv video kviz u kojem pozivaju gledatelje da pogađaju je li neki citat izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina, ili nekog mađarskog političara. Ispravan odgovor? Nijednom to nije Putin. "Ne radi se o liberalnoj politici. Ne radi se o konzervativnoj politici. U osnovi se radi o zajedničkim temeljnim vrijednostima koje se temelje na demokraciji i mogućnosti suradnje", odgovara američki veleposlanik. Glavni svoj posao vidi u odgovoru na rusku propagandu, i angažman na zaštiti ranjivih i marginaliziranih zajednica u Mađarskoj.

Mađarska je godinama bila pouzdana članica Europske unije i NATO-a, i nije bilo razloga da Washington bude zabrinut. No pod Orbánom je došlo do zabrinjavajuće "erozije demokratskih normi", kako to piše Politico, u kombinaciji s opasnim jačanjem utjecaja Moskve. U posljednjih 12 godina, piše Politico, Orbánova vladajuća stranka Fidesz preuzela je kontrolu nad velikim dijelom medija, postavila svoje ljude na čelo neovisnih državnih institucija, usmjerila vladine resurse u političke kampanje i njegovala veze s Moskvom i Pekingom. Stvar postaje zabrinjavajuća. No Pressman i dalje inzistira na izgradnji odnosa s mađarskom vladom, čak i dok ju podbada zbog antidemokratskog ponašanja. Dvije strane mogu surađivati, ističe on.

Žestoki medijski napad

Žestoki medijski napad doživio je nakon što je objavio fotografiju sa sastanka s dvoje sudaca iz Državnog sudbenog vijeća. Američki diplomat time je želio izraziti podršku neovisnosti tog tijela, i tako je razbijesnio svoje domaćine. To je u Mađarskoj iznimno vruća stvar: EU inzistira na neovisnosti tog tijela koje nadzire pravosuđe, dok Orbán želi kontrolu.

Pressmanova odluka, samo nekoliko tjedana nakon dolaska, da sjedne s predstavnicima Državnog sudbenog vijeća izazvala je lavinu napada u mađarskim medijima. "Ozbiljno uplitanje u pravosuđe bez presedana", glasio je naslov na portalu Origo. "Ako imamo takve prijatelje, onda nam ne trebaju neprijatelji", objavile su novine Magyar Nemzet. Pressman je odgovorio u svom stilu.

Veleposlanstvo SAD-a objavilo je puno fotografija političara i diplomata, snimljenih sa sucima. Među fotografijama je i ona nasmijanog mlađeg Orbána koji stoji pokraj bivšeg suca američkog Vrhovnog suda Anthonyja Kennedyja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:56