SUSRET S DODIKOM

Orbanov šef diplomacije: ‘Mađarska je i dalje protiv uvođenja europskih sankcija političarima s Balkana‘

Na zapadnom Balkanu nema smisla uvoditi sankcije i prijetiti, nego voditi dijalog, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova

Peter Szijjarto

 Erkin Keci/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto potvrdio je u petak u Banjoj Luci kako će se njegova vlada i daje protiviti uvođenju sankcija političarima sa zapadnog Balkana koje bi pokušala uvesti Europska unija.

Szijjarto je u Banju Luku doputovao kako bi se sastao s najvišim dužnosnicima Republike Srpske, predvođenim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednicom entiteta Željkom Cvijanović, koji su pod američkim i britanskim sankcijama.

Vlada premijera Viktora Orbana praktično je jedini zagovornik dijaloga s Dodikom u strukturama Europske unije, čije najutjecajnije države sadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH smatraju odgovornim za ugrožavanje stabilnosti i opstanka te zemlje, odnosno odgovornim za kreiranje planova o secesiji RS. Orban i Szijjarto ranije su se usprotivili planovima za sankcioniranje Dodika na razini EU, a šef mađarske diplomacije sad je ponovio kako od toga Budimpešta neće odustati.

"Smatramo ispravnim pružati zemljama zapadnog Balkana potporu i voditi odgovornu susjedsku politiku potičući dijalog. Na zapadnom Balkanu nema smisla uvoditi sankcije i prijetiti, nego voditi dijalog i stoga smatramo da EU ne treba uvoditi sankcije ni protiv jedne osobe sa zapadnog Balkana", rekao je Szijjarto na konferenciji za novinstvo.

Ocijenio je "sramotom Bruxellesa" spor proces širenja Unije, a pogreškom odbijanje država-članica da se Bosni i Hercegovini odobri status kandidata za članstvo, ističući kako Mađarska snažno podupire europsku perspektivu BiH kao i cijele regije.

"Proširenje EU jedna je od najvažnijih politika i jačanje EU nije moguće bez njezina proširenja. Što nas više ima, to smo jači, a to je posebice važno za regiju zapadnog Balkana", izjavio je Szijjarto, koji je ocijenio kako je europski kontinent sad suočen s velikim izazovima zbog rata u Ukrajini te problema u energetskom i financijskom sektoru.

Dodik je rekao kako je zahvalan na potpori koju Mađarska daje RS-u odnosno poruci da se s političarima iz tog entiteta treba razgovarati "kad su se neki htjeli igrati sankcijama".

Izrazio je očekivanje kako će RS produbiti postojeću suradnju s Orbanovom vladom, kojoj je zahvalio na potpori od 35 milijuna eura za razvitak lokalnog poduzetništva. Dodao je i kako je zahvalan na potpori Mađarske BiH na europskom putu, no istodobno je ustvrdio kako je u BiH, a posebice u RS, sve manje entuzijazma za članstvo u EU nakon što zemlja nije dobila kandidatski status zajedno s Ukrajinom i Moldavijom.

Ocijenio je neprihvatljivim popis reformi koje je Europska komisija postavila kao uvjet da bi BiH dobila kandidatski status kazavši kako za neke od njih nema niti će ikad biti suglasnosti u samoj zemlji jer, kako tvrdi, one vode ka daljoj centralizaciji.

"Mi se nećemo odreći RS radi europskog puta", zaključio je Dodik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 05:51