MAĐARSKI MINISTAR

ORBANOV ŠEF DIPLOMACIJE OSOBNO DOPUTOVAO U BiH I URUČIO POMOĆ ZA BORBU PROTIV KORONAVIRUSA 'EU je ostavila zapadni Balkan na cjedilu'

 ELVIS BARUKCIC / AFP

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto doputovao je osobno u četvrtak u Bosnu i Hercegovinu kako bi predstavnicima vlasti te zemlje uručio pomoć za borbu protiv epidemije koronavirusa.

Mađarska je poslala u BiH 200 tisuća zaštitnih maski te 10 tisuća zaštitnih odijela namijenjenih medicinskim djelatnicima, a Szijjarto je u Sarajevu nekoliko paketa simbolično predao ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković, s kojom je razgovarao iza zatvorenih vrata, a potom se odvojeno sastao s ministrom sigurnosti Fahrudinom Radončićem. U Banjoj Luci pomoć je uručena predstavnicima vlasti Republike Srpske.

Šef mađarske diplomacije nakon toga je novinarima kazao kako je slanjem pomoći BiH njegova zemlja poslala jasan znak prijateljstva i solidarnosti, a to je spremna činiti i u suočavanju s drugom problemima, posebice u sprječavanju ilegalnih migracija.

Ocijenio je kako je EU ostavila zapadni Balkan na cjedilu kada je riječ o tom problemu te je ustvrdio kako je ispravan jedino pristup kakvoga ima Mađarska, koja je odlučila ne primiti niti jednog migranta na svoj teritorij.

"Ilegalna migracija je pitanje sigurnosti a ne humanitarno pitanje. Ja sam jasno kazao da Mađarska do sada nije niti će primiti nijednog ilegalnog migranta. Također, naznačio sam da smo BiH spremni pružiti svu moguću podršku u borbi protiv ilegalnih migracija", kazao je Szijjarto u Sarajevu.

Dostava pomoći iz Mađarske postala je problemom u samoj Bosni i Hercegovini, gdje se i kriza prouzročena pandemijom koristi za odmjeravanje unutarnjih političkih snaga, a Radončić je u četvrtak kazao kako je nakon početnih nesporazuma problem ipak uspješno riješen.

"Pomoć nije smjela biti svedena samo na jedan entitet", kazao je Radončić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik početkom tjedna najavio je pomoć iz Budimpešte, no uz tvrdnju kako je ona namijenjena samo Republici Srpskoj, pri čemu je inzistirao na zaključku da je to rezultat njegovih dobrih osobnih odnosa s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Ministrica vanjskih poslova BiH Turković nakon toga je posebnim pismom poslanim na Szijjartovu adresu zatražila od Mađarske da pomoć dostavlja državi, a ne selektivno, odnosno jednom njezinom dijelu ili etničkoj skupini.

Na njenu intervenciju iz Mađarske su brzo reagirali odgovorivši odlukom kako će njihova pomoć biti podijeljena u jednakim omjerima Sarajevu i Banjoj Luci.

Dodik je proteklih dana osobno dočekivao pomoć koja je u Banju Luku stizala iz Srbije, Rusije i Kine, a onu iz zapadnih država i iz EU uopće nije spominjao.

Vijeće ministara BiH u četvrtak je donijelo odluku da se sva međunarodna pomoć koja ubuduće stigne u tu zemlju, a namijenjena je borbi protiv epidemije i otklanjanju njenih posljedica, dijeliti u omjeru 62 posto za Federaciju BiH, a 38 posto za RS.

Dio namijenjen Federaciji pri tom bi se ponovo dijelio u omjeru 50:50 posto između tog entiteta i deset županija u njegovom sastavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:37