KAKAV PROMAŠAJ

Orbanova ‘aristokracija‘ koprca se u skandalu: O glavu mu se obio kamen koji je bio temelj njegove vlasti!

Sada se opet priča o Orbánovoj mizoginiji i stajalištu prema kojoj je ženama namijenjena uloga majke i domaćice

Viktor Orban

 Gergely Botar/Afp/Profimedia/Gergely Botar/afp/profimedia

Mađarski premijer Viktor Orbán i njegov Fidesz koprcaju se u najnovijem skandalu, iako su tamošnja predsjednica Katalin Novák i bivša ministrica pravde Judit Varga nedavno podnijele ostavke kako bi sanirale štetu zbog predsjedničkog pomilovanja čovjeka osuđenog za sudioništvo u seksualnom zlostavljanju djece. Obje su preuzele odgovornost za odluku o pomilovanju Endrea K., bivšeg zamjenika ravnatelja državnog sirotišta koji je zatvoren jer je nagovarao djecu da povuku svoje svjedočenje protiv ravnatelja sirotišta zbog seksualnog zlostavljanja. Bio je jedna od 25 osoba koje je Katalin Novák pomilovala tijekom prošlogodišnjeg posjeta pape Franje, ali afera je izbila u javnost tek 2. veljače.

Ostavka Katalin Novák nije bila prva ostavka predsjednika postkomunističke Mađarske, pa čak ni Fidesza. Bivši olimpijski mačevalac Pál Schmitt odstupio je s mjesta šefa države zbog plagirane disertacije 2012., manje od dvije godine nakon što ga je većina u Fideszu postavila na dužnost.

image

Viktor Orban cjeliva ruku sada već bivše predsjednice Katalin Novak

Attila Kisbenedek/Afp

Ali sada je ipak drukčija situacija. Ova afera pokazuje se kao duboko problematična za Orbánovu vladu koja je zaštitu djece i tradicionalne obiteljske vrijednosti postavila kao kamen temeljac svoje politike. Što je najgore za Orbána i njegovu stranku Fidesz, na sve se nadovezala lavina optužbi za način na koji on vodi državu. K tomu je dvostruka ostavka predsjednice države i ministrice pravosuđa lišila Viktora Orbána dviju bitnih saveznica.

Predsjednica Novák njegovala je image "majke nacije", i promovirala konzervativne stavove i politiku poticanja mađarskih obitelji da imaju više djece. Također je promovirala inkluzivniji, manje agresivan stil od premijera u svojoj uglavnom simboličnoj ulozi šefice države, ali, isto ako, nije joj padalo na pamet kritizirati Orbána. S druge strane, zahvaljujući svojim žestokim javnim nastupima Judit Varga trebala je predvoditi Fidesz u bitku protiv "briselskih birokrata" na europskim izborima u lipnju. Umjesto toga, sada je dala ostavku i povukla se iz javnog života.

image

Pripadnici radikalno desnog pokreta prosvjeduju pred dječjim domom koji je bio u središtu ove afere

Attila Kisbenedek/Afp

Orbán je krenuo u kontrolu štete i obećao da će predložiti ustavni amandman kako bi se suzile ovlasti predsjednika u pogledu pomilovanja. Svoj pokušaj naslovio je apelom na društvenim mrežama: "Pedofili nemaju milosti!" U sklopu čišćenja rekao je: "U slučaju zločina počinjenih nad djecom, počinitelji neće biti pomilovani!"

Međutim, golemi publicitet dobio je intervju koji je dao Vargin bivši suprug, Péter Magyar, dugogodišnji odvjetnik i pripadnik ekipe bliske Fideszu, koji je javno raskinuo s Orbánovim režimom. Magyar je izbjegao direktno okriviti Viktora Orbána, ali je napomenuo da je premijer "odgovoran za to tko ga okružuje". Požalio se na pretjerani utjecaj u rukama dugogodišnjeg šefa Orbánova kabineta Antala Rogán​a i drugih lidera Fidesza. Dodao je da Rogán nije problem sam po sebi, nego da "on utjelovljuje ono što jeste problem".

image

Ministrica pravde Judit Varga također je odstupila

Attila Kisbenedek/Afp

"Ne želim više ni minutu biti dio sustava u kojem se pravi krivci kriju iza ženskih suknji. Dugo sam vjerovao u ideal, u nacionalnu, suverenu, građansku Mađarsku. Međutim, tijekom proteklih nekoliko godina, a posebno danas, shvatio sam da je sve to zapravo samo politički proizvod, zašećereni premaz koji služi samo kako bi se steklo enormno bogatstvo", optužio je Magyar.

​Osim toga, sada se opet priča o Orbánovoj mizoginiji i stajalištu prema kojem je ženama namijenjena uloga majke i domaćice, a "važnim" poslovima trebaju se baviti muškarci. Kao dokaz izvučena je njegova izjava iz 2015. godine: "Postoje neke talentirane žene koje bi mogle podnijeti oštre političke napade, ali nisam iznenađen jer se ne prijavljuju za posao".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:21