PODRŠKA ZA RS

Orbanova snažna politička gesta: zašto je mađarski premijer došao Dodiku u Banju Luku

Dodik je Orbanov posjet iskoristio za svečanu objavu početka gradnje autoceste od Prijedora do Banjaluke

Viktor Orban i Milorad Dodik

 Afp

Mađarski premijer Viktor Orban i ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó sletjeli su jučer u Banjaluku, radi razgovora sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i premijerom srpskog entiteta u BiH Radovanom Viškovićem.

To nije službena međudržavni posjet, jer bi se u tom slučaju Orban trebao sastati s tročlanim Predsjedništvom BiH. No, to je snažna politička gesta, jer mađarski predsjednik dolazi u posjet Dodiku u jeku sukoba lidera Srba u BiH s međunarodnom zajednicom.

Kako je ovih dana pred Vijećem sigurnosti UN-a izvijestio visoki predstavnik Christian Schmidt, Dodik planira novim zakonima ovlasti države BiH vratiti na entitet i time potkopati napredak postignut u razdoblju nakon kraja rata 1995. godine. Na razini Vijeća sigurnosti Dodik ima podršku Rusije, a i Europska unija malo toga može učiniti na njegovu discipliniranju jer je nejedinstvena, upravo zbog otpora Mađarske.

"Pomoć Srpskoj"

Dodik je uoči Orbanova dolaska za Radio televiziju Republike Srpske rekao da je Orban u prethodnih nekoliko susreta izrazio spremnost pomoći Republici Srpskoj. Među ostalim, RS bi mogla biti uključena u program poticaja koji Mađari daju malim i srednjim poduzetnicima, a Budimpešta i Banjaluka dogovorile bi proceduru kako bi se koristili ti fondovi. Postoji nekoliko potencijalnih zajedničkih investicija Mađarske i RS, rekao je.

Dodik je Orbanov posjet iskoristio za svečanu objavu početka gradnje autoceste od Prijedora do Banjaluke, a najavio je i mađarsku pomoć u gradnji nove hidrocentrale u suradnji s Hrvatskom ili Crnom Gorom. - Radovi počinju na dan kad dolazi Orban, s kojim ćemo razgovarati o gradnji nekih energetskih objekata. Moja ideja je da pokušamo s njim dogovoriti da se gradi drugi tunel s Trebišnjice koji bi se spustio do Sutomora ili Plata, ovisi od tome s kojom državom, Hrvatskom ili Crnom Gorom, postignemo bolji aranžman - rekao je Dodik za RTRS.

Politički bodovi

Lider Srba u BiH iskoristit će Orbanov dolazak da politički ojača svoju poziciju. Za RTRS Dodik je rekao da se bori za političke interese RS i srpskog naroda i stabilnost BiH. - Tako će biti, za razliku otprije kad su samo jedni imali monopol na objašnjavanje situacije - nekoliko ambasada i visoki predstavnik. Sada RS ima mnogo dokazanih prijatelja u regiji i svijetu - poručio je Dodik.

Inzistira na tome da svojom politikom ne ruši BiH, nego je vraća na temeljne, daytonske postavke.

Daytonskim sporazumom iz 1995. zaustavljen je rat i definiran Ustav BiH, ali su kasnije, pod pritiskom međunarodne zajednice, poduzete reforme kojima su smanjene ovlasti entiteta. RS radi sve u skladu s Ustavom i želi ustavnu BiH, istaknuo je. To što sad skupština RS donosi zakone kojima se nadležnost nad oružanim snagama, pravosuđem i indirektnim porezima želi vratiti na entitetsku razinu, po Dodiku nije protuustavno. Jer, poziva na Ustav iz 1995. koji ne poznaje kasnije izgrađene strukture.

- Ne jurišamo na Ustav i ne razgrađujemo ga. Ne želimo ono što je učinio visoki predstavnik i Ustavni sud koji su napravili veliki nered, a podržavali su ga moćni, rekao je Dodik. BiH može biti stabilna ako se vrati na ustavnu poziciju, poručio je.

Prijateljstvo traje od prvog susreta u lipnju 2019.

RS ima dobre odnose s Austrijom i Poljskom, ocjenjuje ruska agencija Sputnjik: u Austriji je Milorad Dodik bio jako dobar s desničarskim liderom Heinz-Christianom Stracheom, koji je morao napustiti vladu nakon korupcijske afere Ibiza.

Najrazvijenije odnose Dodik ima s predsjednikom Mađarske Viktorom Orbanom. "Obojica ističu primat nacije i nacionalne države u kaotičnim međunarodnim odnosima. Oni su se na toj politici prepoznali i zbližili Banjaluku i Budimpeštu", kaže za Sputnjik profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić.

Dodik i Orban sreli su se prvi put u lipnju 2019., a drugi put u rujnu u Budimpešti na Demografskom summitu. U pandemiji je Mađarska poslala pomoć BiH, ali i za RS. U Banjaluku je u travnju 2020. došao Orbanov ministar Péter Szijjártó.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:06