SAVEZNICI

ORBÁN U KREMLJU Ruski mediji: Mađarska postaje glavno čvorište ruskog plina za Sr. Europu i glavni distributer američkog plina iz terminala na Krku

 
 Alexander Zemlianichenko/Pool / REUTERS

“Sastanak s vama ima veliki značaj za mađarsku politiku jer smo važni partneri”, kazao je mađarski premijer Vitkor Orbán u utorak u Kremlju.”Mađarskoj su potrebni pouzdani partneri. Drago mi je da su veze između dvije zemlje godinama čvrste i pouzdane”, dodao je mađarski premijer.

Nakon iscrpljujućih višesatnih pregovora, nagovaranja i kompromisa, oko sirijske pokrajine Idlib s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom u Sočiju ovog ponedjeljka, ruski predsjednik Vladimir Putin se u utorak u puno opuštenijoj i ugodnijoj atmosferi susreo sa svojim najdražim europskim partnerom Viktorom Orbánom. To je njihov sedmi susret u posljednje četiri godine, a Putin sigurno nikad neće zaboraviti da ga je baš Orbán prvi među europskim čelnicima primio 2014. godine nakon aneksije Krima kada je bio u posvemašnjoj izolaciji i izgonu. Tako se razvila velika ljubav koja zaborava nema. Putin mu je prilikom susreta rekao: “Mađarska je jedan od naših ključnih partnera”, a mađarski je premijer uzvratio: “Vi ste nam tako dobar partner”.

Viktor Orbán bio je u Moskvi 15. srpnja, a sada je došao nakon što je njegov sukob s EU dosegnuo vrhunac i poručeno mu je da sadašnja Mađarska ne bi mogla biti primljena u članstvo EU te da on otvoreno govori da želi uništiti taj projekt.

Novi trend

Orbán je u utorak staknuo da se dvije zemlje uspješno suočavaju s nepovoljnim utjecajima u međunarodnom okruženju te da su preokrenule trend pada bilateralnih trgovinskih veza u okolnostima ekonomskih sankcija nametnutih Rusiji. Pozvao je na pružanje novih prilika za razvoj trgovine, investicija, energetskih veza i suradnje u poljoprivredi i kulturi. Putin je istaknuo da je Mađarska jedan od ključnih partnera Rusije u Europi, s trgovinskim vezama koje stalno jačaju. Trgovina između dvije zemlje je prošle godine i u prvoj polovici ove godine porasla za 25 posto, a obostrane investicije su dosegle milijardu dolara, naglasio je ruski predsjednik. Najavio je i početak izgradnje dva nova reaktora u mađarskoj nuklearnoj elektrani Paks, za što je zadužena ruska državna tvrtka za atomsku energiju Rosatom. Oko 35 do 40 posto električne energije u Mađarskoj se proizvede u nuklearki Paks.

Orbán je potvrdio da se s Putinom dogovorio oko opskrbe ruskim plinom za razdoblje iza 2020., a također je izrazio želju da kroz Mađarsku prolazi tursko-ruski plinovod te zatražio potporu Putina. Ruski predsjednik nije isključio mogućnost da se za Mađarsku izgradi kopneni produžetak toga plinovoda. S Putinom je uglavljeno i da Mađarska bude glavno čvorište ruskog plina za Srednju Europu. Kako pišu ruski mediji, Budimpešta ćeli postati i glavni distributer za američki ukapljeni plin koji bi im, ističu Rusi, “stizao iz LNG-ja na otoku Krku”. Orbán je spomenuo još jedno nalazište, Neptun Deep na Crnome moru u susjednoj mu Rumunjskoj, koje bi također bilo povezano s tim glavnim srednjoeuropskim “dispečerskim” plinskim centrom u Mađarskoj.

Pomoć kršćanima

Mađarska i Rusija, kako prenose agencije, angažirane su i na pomoći progonjenim kršćanima u ostalim dijelovima svijeta. “Obojica smatramo da je očuvanje i jačanje kršćanske kulture važno za moderan svijet”, rekao je Orbán. U više je navrata ponovio da je u mađarskom nacionalnom interesu “dobra suradnja između dvije polovice Europe”, uključujući, naravno “dobre mađarsko-ruske veze”. Ruski politolog Vadim Truhačov o susretu dvojice lidera kaže kako je to dokaz “da ne vode svi putevi u Bruxelles” te kako je “Rusija pokazala da je prvi oslonac Mađarskoj izvan EU, odakle dobiva većinu energenata, ali gdje može ‘utopiti’ najviše svojih poljoprivrednih proizvoda”. Doduše, dok vladaju ruske protusankcije za uvoz voća i povrća iz EU, Mađarska, tvrde u Budimpešti, trpi štetu koja se mjeri milijardama. Zanimljivo je da su se u razgovoru dotaknuli i afere Skripalj (podsjetimo da je Mađarska bila jedna od rijetkih zemalja EU koja zbog toga, u znak solidarnosti s Velikom Britanijom, nije protjerala ruske diplomate) te situacije u Ukrajini s kojom Mađarska ima napete odnose.

Putin preko Orbána stvara EU koja neće biti neprijatelj Rusije

Vladimir Putin se u potpunosti definirao kao ključni lider na prostoru Euroazije i Bliskog istoka. SAD se iz tog prostora povukao još u doba Baracka Obame, a Kina se tek priključuje. Ruski predsjednik s te pozicije želi ostvariti geopolitički san koji bi ga učinio najvećim Rusom u povijesti: uspostaviti zonu slobodne trgovine od Portugala do Vladivostoka (ne treba nikad smetnuti s uma da je taj cilj zacrtan i u koalicijskom sporazumu sadašnje njemačke vlade).

Za ostvarenje tog cilja potrebna mu je koncilijantnija EU, koja ga neće doživljavati kao unositelja razdora, nego partnera. A takva se EU pomalja na obzoru nakon izbora za Europarlament, s očekivanim uspjehom Marine Le Pen, Mattea Salvinija, Alternative za Njemačku. Orbán se pozicionirao kao lider te, kako sam kaže, “stvarno demokratske Europe”. I zato će mu Putin dati plin, povezati ga na Turski tok, sagraditi mu nuklearne centrale. A kada dođe vrijeme, ako plan uspije, marginalizirat će ga. Jer, samo je jedan Putin. (Željko Trkanjec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:21